• Artykuły branżowe...

    Fachowa wiedza

    TECHNOLOGIE | INFORMACJE | DOSTAWCY
    Inspiracje, przegląd dostawców, przykładowe technologie, studia przypadków....

    Więcej...
  • Prenumerata czasopisma...

    Bądź na bieżąco...

    Dzięki prenumeracie dostaniesz każdy egzemplarz w dodatku w pierwszej kolejności po wydruku. Miej dostęp do ważnych informacji przed innymi..

    Więcej...
  • 1 Przetwórcy inwestują w automatyzację. Rośnie wydajność produkcyjna
  • 2 Busch Polska w nowej siedzibie!
  • 3 Warto inwestować w sterylizację UVC SteriAIR
  • 4 Wodne wykrywanie wycieku / badanie szczelności za pomocą LEAK-MASTER® EASY
  • 5 Szybki, elastyczny, dokładny -„głodny potwór” firmy ISHIDA
  • 6 Klucz do nowoczesnej technologii pakowania ryb
  • 7 Próżnia a czas przydatności do spożycia
  • 8 Dym wędzarniczy w płynie - czy to chemia?
  • 9 Bezpieczeństwo przetworów mięsnych kluczem do sukcesu
  • 10 Mięso symbolem bezpieczeństwa w PRL
  • 11 Higiena podstawą sukcesu każdego zakładu mięsnego
  • 12 Rozwiązania w formie
  • 13 Modified Atmosphere Packaging - technologia na miarę czasów
  • 14 ABC przypraw do ryb
  • 15 Zabiegi technologiczne a jakość ryb wędzonych
  • Przetwórcy inwestują w automatyzację. Rośnie wydajność produkcyjna

    Zmieniające się wymagania detalistów, rozwój rynków i nieustannie wysuwane przez konsumentów żądania zwiększenia różnorodności oferty powodują, że producenci znajdują się pod coraz większą presją.

    Więcej...
  • Busch Polska w nowej siedzibie!

    25 maja w Nowej Wsi pod Włocławkiem odbyło się uroczyste otwarcie nowej siedziby firmy Busch Polska. Zaproszeni goście mogli zobaczyć obszerny magazyn oraz nowoczesny warsztat serwisowy. Podczas zwiedzania obiektu bardzo pomocni okazali się eksperci, którzy chętnie służyli radą i dzielili się informacjami na tematy technologiczne oraz dotyczące działalności firmy.

    Więcej...
  • Warto inwestować w sterylizację UVC SteriAIR

     Jaki wpływ na jakość produktu ma czystość powietrza miejsca produkcji?

    Więcej...
  • Wodne wykrywanie wycieku / badanie szczelności za pomocą LEAK-MASTER® EASY

    Oczywistym jest, że opakowania produktów powinny być szczelne. Na szczęście istnieje bardzo prosty, a zarazem skuteczny sposób na sprawdzenie ich szczelności. LEAK-MASTER® EASY jest urządzeniem służącym do przeprowadzania wodnych testów szczelności, które umożliwiają wykrycie nawet najmniejszych przecieków i zbadanie szczelności bez konieczności użycia gazów śladowych.

    Więcej...
  • Szybki, elastyczny, dokładny -„głodny potwór” firmy ISHIDA

    Idealnym przykładem demonstrującym sukces korzystnego partnerstwa pomiędzy dostawcą a odbiorcą jest najnowsza instalacja systemów Ishida Europe w jednej z wiodących brytyjskich firm przetwórstwa spożywczego Tulip, w jej fabryce w Ruskington, w hrabstwie Lincolnshire.

    Więcej...
  • Klucz do nowoczesnej technologii pakowania ryb

    Utrzymanie jakości i trwałości ryb jest jednym z ważniejszych celów pakowania w przemyśle spożywczym. Jakość dla konsumenta kryje się w wyglądzie, smaku i w konsystencji, ale również w tym, co nie jest postrzegalne zmysłami, czyli w jakości mikrobiologicznej.

    Więcej...
  • Próżnia a czas przydatności do spożycia

    Utrzymanie jakości i trwałości mięsa jest jednym z ważniejszych celów pakowania w przemyśle mięsnym. Jakość dla konsumenta kryje się w wyglądzie, smaku i w konsystencji, ale również w tym, co nie jest postrzegalne zmysłami, czyli w jakości mikrobiologicznej.

    Więcej...
  • Dym wędzarniczy w płynie - czy to chemia?

     Preparaty dymu wędzarniczego stosuje się w przemyśle mięsnym w celu zapewnienia produktowi finalnemu typowego smaku wędzenia. Dzięki łącznemu wykorzystaniu wysokowartościowego dymu w płynie i nowoczesnych urządzeń rozpyłowych proces wytwarzania dymu wędzarniczego podlega równomiernej kontroli w każdej wytwarzanej szarży, w każdym urządzeniu i każdego dnia.

    Więcej...
  • Bezpieczeństwo przetworów mięsnych kluczem do sukcesu

    Przetwory mięsne poddawane w toku produkcji różnorodnym procesom technologicznym narażone są na zanieczyszczenia odłamkami metali. Wpływ na to mają maszyny, urządzenia, surowce pomocnicze dodawane do produkcji oraz czynnik ludzki.

    Więcej...
  • Mięso symbolem bezpieczeństwa w PRL

    Lęk przed głodem, odziedziczony po wojnie, spowodował, że w PRL symbolem bezpieczeństwa i podstawą dobrej kuchni było mięso. W latach 80., kiedy Polacy stanęli w obliczu jego niedoboru, do jadłospisu włączyli drób. Popularność zyskała też baranina, a nawet mięso z nutrii.

    Więcej...
  • Higiena podstawą sukcesu każdego zakładu mięsnego

    Zapewnienie konsumentowi żywności o wysokiej jakości z gwarancją bezpieczeństwa zdrowotnego jest podstawą budowania pozycji rynkowej przedsiębiorstwa. 

    Więcej...
  • Rozwiązania w formie

    Firma Roboplast powstała w 1976 roku w Piemoncie. Dzięki wysokiej konkurencyjności oraz umiejętności szybkiego reagowania na najbardziej zróżnicowane potrzeby odbiorców spółka rozwija się bardzo dynamicznie. W 2013 roku na terenie Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK WISŁOSAN powstała spółka należąca do włoskiego przedsiębiorstwa.

    Więcej...
  • Modified Atmosphere Packaging - technologia na miarę czasów

    Postęp w nauce i zmiany w gospodarce żywnościowej oraz budowa pozycji rynkowej przedsiębiorstw produkcyjnych, które nastąpiły w ostatnich latach pozwoliły na kreowanie najwyższej jakości produktów i usług oferowanych klientom na rynku spożywczym.

    Więcej...
  • ABC przypraw do ryb

    Przyprawy i zioła w każdej kuchni odgrywają kluczową rolę. Bez nich nie byłoby magii kolorów potraw czy wyjątkowej woni, podkreślającej smak wielu dań.

    Więcej...
  • Zabiegi technologiczne a jakość ryb wędzonych

    Wędzenie jest jednym z podstawowych zabiegów technologicznych w produkcji ryb, nadającym charakterystycznego i niepowtarzalnego aromatu i smakowitości. Proces wędzenia wpływa zarówno na smak, zapach, barwę, jak i na wydajność gotowego wyrobu rybnego i jego trwałość.

    Więcej...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Informacje

  • Busch Polska w nowej siedzibie!
    Busch Polska w nowej siedzibie!

    25 maja w Nowej Wsi pod Włocławkiem odbyło się uroczyste otwarcie nowej siedziby firmy Busch Polska. Zaproszeni goście mogli zobaczyć obszerny magazyn oraz nowoczesny warsztat serwisowy. Podczas zwiedzania obiektu bardzo pomocni okazali się eksperci, którzy chętnie służyli radą i dzielili się informacjami na tematy technologiczne oraz dotyczące działalności firmy.

    w Informacje z kraju Czytany 51 razy Czytaj dalej...
  • Wariacje na temat klasyków kuchni wielkanocnej
    Wariacje na temat klasyków kuchni wielkanocnej

    Chrzan jest symbolem siły fizycznej i witalności. Nie może zabraknąć go w święconce, jest także nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Prezentujemy kilka przepisów.

    w Informacje z kraju Czytany 749 razy Czytaj dalej...

Przetwórstwo

  • Tekstura - atrybut jakości mięsa
    Tekstura - atrybut jakości mięsa

    Tekstura to zespół cech fizycznych żywności wynikających z jej struktury i spójności cząstek. Głównymi cechami tekstury mięsa i przetworów mięsnych są kruchość oraz soczystość. Kruchość to wrażenie odbierane kompleksowo w czasie rozgryzania i żucia, jej miarą jest opór stawiany przy rozdrabnianiu mięsa.

    w Technologie przetwórstwa Czytany 194 razy Czytaj dalej...
  • Kontrola barwy surowców i produktów
    Kontrola barwy surowców i produktów

    Wszyscy doskonale wiemy, jak ważny jest kolor żywności. Kupując surowce do przygotowania pysznego posiłku dbamy o odpowiedni kolor warzyw, owoców, mięsa czy makaronu. Zazwyczaj nie wybieramy przypadkowych produktów z półki sklepowej, lecz sięgamy po produkty sprawdzone lub takie, których barwa nam odpowiada.

    w Technologie przetwórstwa Czytany 138 razy Czytaj dalej...

Wiadomości

  • Karaczan w czekoladzie
    Karaczan w czekoladzie

    Nim jedzenie owadów będzie dla nas chlebem powszednim, naukowcy muszą się dowiedzieć, czy mrówki, larwy mączników, szarańcze i karaczany są dobrym źródłem pożywienia. Trzeba zbadać, jakie mają składniki odżywcze, jak te składniki są przyswajane przez nasz organizm i które chrząszcze są najbardziej kaloryczne. Takie badania prowadzi dr inż. Anna Żołnierczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

    w Wiadomości branżowe Czytany 548 razy Czytaj dalej...
  • Duże zmiany na rynku programów lojalnościowych.
    Duże zmiany na rynku  programów lojalnościowych.

    Firmy muszą się bardziej starać, żeby przyciągnąć klientów

    W ciągu ostatniego roku o 17 pkt proc. wzrosła liczba Polaków, którzy korzystają z programów lojalnościowych – wynika z badania ARC Rynek i Opinia. Uczestnictwo w takich inicjatywach deklaruje już ponad połowa Polaków. Na rynku programów lojalnościowych zachodzą duże zmiany, a potrzeby i oczekiwania klientów rosną. Dlatego firmy i marki muszą dostarczać im finansowych korzyści, tworzyć spersonalizowane oferty i używać niestandardowych narzędzi, żeby budować lojalność konsumentów.

    w Wiadomości branżowe Czytany 701 razy Czytaj dalej...

Wyroby mięsne

Nowe technologie

  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT
    PRODUKCJA POD LUPĄ IT

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, następnie wytwarzanie produktu finalnego. Ponadto cały proces przetwórczy, od dostawy surowca przez detal, po odbiór asortymentu, musi być ściśle monitorowany.

    w Nowe technologie Czytany 5329 razy Czytaj dalej...

Mięsne Technologie Jesień pdf.

Technologie

Gospodarka

Technologie tradycyjne

  • Święta Wielkanocne z wielkopolskim smakiem, czyli z Kiełbasą Parzoną Białą
    Święta Wielkanocne  z wielkopolskim smakiem,  czyli z Kiełbasą Parzoną Białą

    Wielkopolska, to jeden z największych regionów w Polsce, a jej sercem jest Poznań, miasto, w którym występuje zderzenie kulturowe, międzykulturowe z tradycją. Region w swojej specyfice znacznie wyróżnia się charakterystyczną gwarą, którą trudno niekiedy zrozumieć osobom z innych stron Polski. Na uwagę zasługują tu nie tylko zabytki architektury i niepowtarzalne krajobrazy sprzyjające różnym formom turystyki, stanowiące o wyjątkowości Wielkopolski, ale również kulinarne dziedzictwo. Stanowi ono europejską sieć regionalnego dziedzictwa kulinarnego w oparciu o tradycyjne receptury, techniki oraz metody obróbki utrwalania i przetwarzania. 

    w Technologie tradycyjne Czytany 784 razy Czytaj dalej...
  • Jedzmy gęsi - na zdrowie!
    Jedzmy gęsi - na zdrowie!

    Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Jemy je jednak rzadko, choć mięso jest smaczne, a gęsi tłuszcz ze względu na zwiększony udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest korzystny dla zdrowia. Ponad 95 proc. polskiej gęsiny trafia do Niemiec.

    w Technologie tradycyjne Czytany 3892 razy Czytaj dalej...

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • 1
  • 2