piątek, 26 maj 2017 09:56

W Brukseli o międzynarodowym handlu artykułami rolno-spożywczymi

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

 Te sprawy były głównym tematem dyskusji podczas posiedzenia Rady Ministrów UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa (AGRIFISH).

  Minister Krzysztof Jurgiel przedłożył do dyskusji wniosek dotyczący zapowiadanych negocjacji handlowych UE z Nową Zelandią. We wniosku wyraża zaniepokojenie negocjacjami w zakresie umowy o wolnym handlu (FTA) z Nową Zelandią dla produktów rolnych, w tym zwłaszcza sektora mleczarskiego, który obecnie odbudowuje potencjał po ostatnich kryzysach na tym rynku. Dla Polski priorytetem są rezultaty negocjacji dla producentów rolnych, a nie ich szybkie tempo prowadzenia i zakończenia, co zapowiada KE.

W Brukseli o miedzynarodowym1W tym punkcie omawiany był raport przygotowany przez KE dotyczący wpływu koncesji w porozumieniach o wolnym handlu na produkcję rolną. W opinii Polski przygotowany raport, pomimo szeregu braków metodologicznych, potwierdza nasze obawy, że skumulowane koncesje przyznane przez UE w imporcie towarów rolnych z krajów trzecich, w ramach kolejnych umów o wolnym handlu, mogą stwarzać poważne zagrożenie dla unijnej produkcji rolnej i poziomu cen, a tym samym dla dochodów rolniczych.

Innym punktem dyskusji ministrów podczas Rady była informacja Komisji Europejskiej dotycząca sytuacji na rynku mleka i przetworów mlecznych oraz oceny wdrażanego przez państwa członkowskie pakietu mlecznego.

Prezydencja maltańska podczas pierwszego spotkania ministrów rolnictwa w 2017 r. omówiła na początku posiedzenia Rady plan pracy ministrów rolnictwa UE na I połowę  bieżącego roku. Ministrowie rolnictwa w ramach Rady rolnej dyskutować będą kształt przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej po 2020 r. Kontynuowane będą również sprawy dotyczące uproszczenia wspólnej polityki rolnej i jej zazielenienia. Podczas nieformalnego spotkania ministrów rolnictwa w maju br. na Malcie, będą omawiane sprawy badań i innowacji w zakresie zarządzania gospodarką wodną w rolnictwie. Prezydencja maltańska będzie kontynuować negocjacje z Państwami członkowskimi i PE dotyczące  produkcji ekologicznej. Poziom pozostałości chemicznych w produktach ekologicznych jest m.in. obszarem utrudniającym  osiągniecie kompromisu w przyjęciu rozporządzenia. http://www.minrol.gov.pl/ 

 

 

Czytany 608 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6