poniedziałek, 11 grudzień 2017 10:57

Lasy Państwowe chcą handlować dziczyzną!

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Lasy Państwowe chcą uruchomić sklepy oferujące sprzedaż dziczyzny, a dokładniej przetwory z dziczyzny wytwarzane na bazie tradycyjnych technologii. Placówki mają powstać w czterech lokalizacjach. Poza stolicą także w Katowicach, Olsztynie oraz Radomiu. Jeśli projekt okaże się sukcesem, powstanie większa sieć, a oprócz niej także stoiska w sklepach wielkopowierzchniowych.

Lasy Panstwowe chca handlowac dziczyzna 2Zgodnie z zapowiedziami przedstawicieli Lasów Państwowych przed końcem 2017 roku placówki z dziczyzną miały powstać w czterech lokalizacjach. Poza stolicą także w Katowicach, Olsztynie oraz Radomiu. Wszystkie handlowałyby dziczyzną i inną żywnością pochodzącą z lasów. – Za dwa miesiące chcemy tutaj, nieopodal naszej siedziby w Warszawie uruchomić pierwszy sklep firmowy. Oferowałby dziczyznę, a dokładniej przetwory z dziczyzny wytwarzane na bazie tradycyjnych technologii – mówił wiosną dziennikowi Konrad Tomaszewski, dyrektor generalny Lasów Państwowych (LP). Jeśli pilotażowy, nastawiony na promocję LP, projekt okazałby się sukcesem, powstać miała większa sieć licząca kilkanaście obiektów, a oprócz niej także stoiska w sklepach wielkopowierzchniowych. To przedsięwzięcie miałoby już charakter komercyjny. Choć skończyły się wakacje, na razie nie ma żadnego z zapowiadanych sklepów. – Ich uruchomienie jest uzależnione tylko i wyłącznie od spraw formalnych związanych z pozwoleniami na adaptację pomieszczeń i samym ich dostosowaniem na potrzeby funkcji, jakie będą spełniały – wyjaśnia Anna Malinowska, rzecznik prasowa LP. Według jej zapewnień otwarcie pierwszej placówki powinno nastąpić do końca września.

 

 

Czytany 529 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6