wtorek, 06 listopad 2018 13:45

Przetwórcy inwestują w automatyzację. Rośnie wydajność produkcyjna

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)

Zmieniające się wymagania detalistów, rozwój rynków i nieustannie wysuwane przez konsumentów żądania zwiększenia różnorodności oferty powodują, że producenci znajdują się pod coraz większą presją.

Zastosowanie rozwiązań podnoszących wydajność i automatyzujących procesy może pomóc przetwórcom mięsa w zwiększeniu produktywności i umożliwić im skuteczniejsze konkurowanie na trudnych rynkach.

przetworcy inwestuja w automatyzacje rosnie wydajnosc produkcyjna 3Zwiększenie stopnia zautomatyzowania zmienia sposób działania producentów z branży mięsnej i drobiarskiej. W niedawnym badaniu online przeprowadzonym przez Food Engineering (FE) respondenci uznali, że w najbliższej przyszłości najsilniejszym trendem w zakładach produkcyjnych będzie automatyzacja. Wskazali także, że podnoszenie poziomu automatyzacji jest dla nich jedynym sposobem zwiększenia wydajności produkcyjnej. Ogólne perspektywy rysowały się pomyślnie: 71% ankietowanych było zdania, że w porównaniu z rokiem 2014 wydajność produkcyjna w ich zakładzie wzrośnie średnio o 14%.

 

Powolne wdrażanie

W niektórych sektorach branży mięsnej i drobiarskiej automatyzacja procesów napotyka ograniczenia.  konieczność sprostania najbardziej rygorystycznym standardom i przepisom zrodziła obawę, że zautomatyzowanie procesów doprowadzi do utraty kontroli nad nimi, a w efekcie do ogólnego pogorszenia się jakości produktów. Często trudności sprawia też zautomatyzowanie niektórych czynności wykonywanych przez wykwalifikowanych pracowników, np. uboju.

 

Branżowe wyzwania

W badaniu FE znalazły się też pytania dotyczące innych czynników utrudniających zwiększanie produktywności, takich jak:

• niski wskaźnik całkowitej efektywności urządzeń (OEE);

• problemy ze sterowaniem procesami i zbieraniem danych;

• brak miejsca w zakładzie.

 

Poprawa wskaźnika OEE

Znaczącą poprawę ogólnej efektywności można uzyskać dzięki kontroli procesów i wdrożeniu nowego wyposażenia. Rozwiązania wagowe i kontrolne METTLER TOLEDO pozwalają podnieść ogólną jakość produktów oraz poprawić dostępność i wydajność urządzeń: dwa podstawowe wskaźniki służące do obliczania OEE.

 

Optymalizacja pracy wykonywanej ręcznieprzetworcy inwestuja w automatyzacje rosnie wydajnosc produkcyjna 2

W zakładach przetwórstwa mięsa nie wszystkie procesy dają się zautomatyzować, jednak wydajność produkcyjną można także podnieść, optymalizując pracę ręczną przez lepszą integrację danych.

Ręczne usuwanie kości oraz ręczne ważenie kontrolne wymaga dużego nakładu pracy i jest męczące dla operatora. Krokiem w kierunku większego zautomatyzowania procesu może być zastosowanie wagi stołowej z funkcją inteligentnej integracji danych. Wagi stołowe ICS oferują możliwość zapisania w pamięci danych produktów, takich jak ich nazwa czy docelowa masa. Ergonomiczne stanowisko pracy i lepsza wymiana danych mogą podnieść wydajność nawet o 25%.

 

Automatyczne ważenie                                                                                                                                                                                     

Wiele zakładów ma możliwość całkowitego zautomatyzowania ważenia i kontroli produktów. Dynamiczne wagi kontrolne mogą być zintegrowane z liniami przetwarzającymi i pakującymi, a jednocześnie zapewnić szybkie ważenie pakowanych produktów. Pozwala to bez zatrzymywania linii automatycznie usuwać z niej produkty, które nie spełniają specyfikacji.Systemy kombinowane mogą być wyposażone w wykrywacze metali i urządzenia do kontroli rentgenowskiej. Dzięki temu zmniejsza się ilość zajmowanego miejsca, a pojedyncze urządzenie może dodatkowo sprawdzać produkty pod kątem zanieczyszczeń mechanicznych.

 

Zintegrowane funkcje gromadzenia danych

Zaawansowane oprogramowanie do nmonitorowania procesów i zbierania danych umożliwia lepsze sterowanie zautomatyzowanymi zadaniami. nFirma METTLER TOLEDO oferuje pakiety oprogramowania ProdX Inspect, FreeWeigh.net® oraz Collect+TM, które pozwalają przetwórcom mięsa wyciągnąć jeszcze więcej korzyści z automatyzacji. Wybór optymalnych rozwiązań kontrolnych i wagowych może znacznie usprawnić automatyzację procesów. Firma METTLER TOLEDO pomaga klientom dokonać analizy procesów, by na jej podstawie wybrać odpowiednie rozwiązania zwiększające produktywność i wydajność.

 

www.mt.com/pi-mp

 

 

Czytany 183 razy

Najnowsze od Jakub

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6