środa, 11 lipiec 2018 10:57

ULTIMATE - najlepsze urządzenie na rynku

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)

ULTIMATE to najnowsza maszyna Firmy Foodmate do trybowania całej nogi kurczaka.  Detektor rentgenowski pozwala na precyzyjny pomiar długości kości uda, podudzia oraz grubości kolana. Trybownica automatycznie ustawia narzędzia robocze względem obrabianego elementu. To klucz do sukcesu, którym jest bezbłędne oddzielanie mięsa z niekalibrowanych nóg. 

ultimate najlepsze urzadzenie na rynku 1ULTIMATE jest bardzo dobrze przemyślaną konstrukcją. Świetnie radzi sobie z niewyrównanym surowcem, nie wymaga pracochłonnej obsługi technicznej, gwarantuje wysoki uzysk mięsa i pozwala na łatwy dostęp do elementó wmechanicznych. Posiada centralny system mycia i dezynfekcji, jest pozbawiona zakamarków i trudno dostępnych miejsc, co sprawia, że jest łatwa w eksploatacji i serwisowaniu - ocenia pan Andrzej Boniecki, projektant w branży drobiarskiej i certyfikowany rzeczoznawca w zakresie maszyn i urządzeń, podczas oglądania pracy prototypowej konstrukcji w zakładzie Broviand v.o.f. w Someren w Holandii.

 Od dwóch miesięcy zaletami ULTIMATE cieszą się właściciele i pracownicy Zakładu Uboju i Rozbioru Drobiu Imex w Brzesku koło Krakowa.

Właściciel Foodmate, pan David Hanzenbroek, nie kryje zadowolenia z bardzo dużego zainteresowania klientów i dodaje: Foodmate po raz pierwszy wykorzystał technologię rentgenowską stosowaną dotychczas w innych sektorach przemysłu drobiarskiego do pomiaru kości nogi kurczaka. Dawniej promienie X budziły wiele obaw. Dziś obecność urządzeń wyposażonych w lampy rentgenowskie spowszechniała za sprawą szeroko stosowanych detektorów zanieczyszczeń mechanicznych w wysokowydajnych liniach pakowania przemysłu spożywczego. Gwarancją bezpieczeństwa tego rozwiązania są europejskie certyfikaty bezpieczeństwa, a także nadzór odpowiedniej państwowej agencji. Wyniki pomiaru długości kości wykorzystuje system automatycznego sterowania maszyną.

Dobrze ustawiona maszyna typu ULTIMA doskonale wpisuje się we współczesny wielkoprzemysłowy proces obróbki drobiu. Skutecznie wykonuje operacje, do których została zaprojektowana. Precyzyjne odkostnienie wymaga jedynie kontroli i niewielkiej ręcznej korekty kształtu pozyskanego mięsa. 

Zaawansowany system sterowania maszyny pozwala na zdalne nadzorowanie jej pracy przez producenta i upraszcza serwis. Najważniejsza czynność, jaką musi opanować użytkownik odpowiedzialny za regulację maszyny, to umiejętne ustawienie wysokości strzemienia na którym jest zawieszona noga. Do regulacji służy duży ekran LCD, na którym widać zdjęcie RTG nogi oraz linie w trzech kolorach pokazujące głowę kości udowej, jej środek, środek stawu kolanowego, środek kości podudzia i nasadę kości stawu skokowego. Możliwość precyzyjnej regulacji pozwala na osiągnięcie doskonałych uzysków bez względu na wielkość nóg zawieszanych obok siebie. 

Pracujemy na tej maszynie 4 miesiące – mówi dyrektor Rob van den Broek, właściciel firmy Broviand w Holandii. Spodziewaliśmy się znacznie więcej problemów. Tu od razu mamy świetne urządzenie, z nowymi, niespotykanymi wcześniej rozwiązaniami. Trybujemy nogi w wagach od 150 do 360g bez problemów! 

Podczas pracy pojawia się czasem potrzeba drobnej regulacji typowej dla testowania prototypu. Jednak Foodmate bardzo szybko reaguje na nasze uwagi. Np. z powodów praktycznych zaproponowaliśmy centralny system mycia i ludzie z działu innowacji natychmiast go wprowadzili. Z naszych obserwacji wynika, że kluczowa jest jakość surowca. Widzimy jak bardzo ważne jest wycięcie nogi anatomicznej. 

Podczas zawieszania nóg muszą być eliminowane elementy ze złamanymi kośćmi lub z uszkodzonymi stawami. Takie nogi nie nadają się do automatycznego trybowania nie tylko na ULTIMATE, ale również na prostszych urządzeniach innych producentów. 

Najlepsza do tych celów noga anatomiczna powinna mieć wagę powyżej 340 gramów. Duże nogi z kośćmi pozbawionymi mikropęknięć pozwalają uzyskać od 80 do 148kg na jednego pracownika przy obecnej obsadzie 6 osób, przy czym jedna z nich zawiesza nogi, a pięć  kontroluje i doczyszcza odseparowane mięso oraz pakuje je do pojemników. 

Realny uzysk w skali miesiąca z nogi anatomicznej ze skórą to 75-76%, zaś uzysk z nogi bez skóry to 65-68%. Zauważalne fluktuacje uzysku wynikają z dokładności wycięcia nogi. Z tego względu lepszymi dostawcami są zintegrowane zakłady oferujące produkt o powtarzalnych parametrach i wyposażone w nowoczesne, precyzyjne linie dzielenia. 

Maszyny produkujemy w seriach po 4 sztuki – mówi David Hanzenbroek. Z uwagi na brak miejsca część komponentów maszyn wykonujemy u podwykonawców. Wybieramy do współpracy tylko bardzo profesjonalnych i niezawodnych producentów dysponujących najnowszymi maszynami do obróbki metali i tworzyw sztucznych. Za kilka miesięcy przeprowadzamy się do nowego zakładu o powierzchni 17 000 metrów kwadratowych, co pozwoli nam rozwinąć skalę produkcji i ograniczyć ilość części i komponentów wykonywanych na zewnątrz. Tym niemniej każda montowana maszyna przechodzi rygorystyczne testy, a następnie jest rozmontowywana na elementy nadające się do transportu, przewożona do nabywcy i powtórnie montowana. Maszynę oddajemy do eksploatacji po testach produkcyjnych i po formalnym odbiorze przez nabywcę

Działamy w bardzo specyficznej branży, w szczególnym segmencie rynku. Niedawno podpisałem wielki kontrakt w Tajlandii i właśnie otrzymałem 30% przedpłaty od firmy z drugiego końca świata. Bez żadnych gwarancji bankowych i zabezpieczeń! To świadczy jakim zaufaniem cieszymy się w branży. Nie wiem, nad czym pracuje konkurencja, ale obecnie ULTIMATE jest najlepszym urządzeniem do trybowania nogi na rynku! 

      ZALETY ULTIMATE:                       

ultimate najlepsze urzadzenie na rynku 3

 

1. Szybki zwrot inwestycji (zwraca się w ciągu kilkunastu miesięcy pracy).

2. Wydajność: 6000 nóg na godzinę.

3. Trybuje w tym samym czasie nogę niekalibrowaną lewą i prawą.

4. Znakomity uzysk. Minimalna pozostałość mięsa na kości.

5. Brak zanieczyszczeń kostnych w mięsie.

6. Niskie zatrudnienie.

7. Prosta obsługa serwisowa.

8. Dokładne trybowanie dzięki dokładnym pomiarom każdej nogi.

9. Automatyczne nacięcie całej nogi wzdłuż „J-cut”.

10. Rentgenowski detektor długości kości uda i podudzia.

11. Centralny system mycia i dezynfekcji.

12. Spełnia wszelkie normy bezpieczeństwa CE. 

13. Prosty projekt maszyny, przyjazny dla użytkownika i łatwy w eksploatacji 

 

                                                                                                    Specyfikacja techniczna:                                                              

Korpus i silnik

Stal nierdzewna

Silnik

(IP 66) 8,32 kW

Długość

11,5 m

Szerokość

2,05 m

Wysokość

2,35 m

Waga

ok. 7,5 t

                                                                                                                                

Firma Foodmate B.V., choć działa na rynku dopiero jedenaście lat, to ma bardzo bogate tradycje. Jej obecny właściciel jest synem Jacka Hazenbroeka, znakomitego inżyniera i twórcy firmy Systemate Numafa, która podczas swejdziałalności dostarczyła setki niezawodnych linii  przetwarzania mięsa do wielu krajów świata. Firma ta została sprzedana dwanaście lat temu. Zespół konstruktorów w Foodmate B.V. dzięki swojej wiedzy, wieloletniemu doświadczeniu i umiejętnościom badawczym dalej wprowadza nowatorskie rozwiązania.

Foodmate B.V. tworzy całe linie produkcyjne do uboju i przetwórstwa drobiu, od przyjęcia żywca poprzez ubój, patroszenie, chłodzenie, dzielenie, ważenie, trybowanie i filetowanie. Maszyny produkowane są w Holandii, koło Rotterdamu i sprzedawane na cały świat. 

Foodmate B.F. zaprasza wszystkich zainteresowanych na Targi VIV Utrecht VIV EUROPE 2018, które odobywać się będą w dniach
20-22 czerwca w Utrechcie. Na stoisku D096 w hali 7 będzie można zobaczyć działającą trybownicę ULTIMATE, porozmawiać z przedstawicielami producenta o jej możliwościach, serwisowaniu i warunkach zakupu.
 

 

Tadeusz Deptuła

P.S. Serdeczne dziękuję panu Andrzejowi Bonieckiemu za cenne uwagi do powyższego tekstu.

 

 

Czytany 169 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6