piątek, 24 sierpień 2018 12:26

Szybki, elastyczny, dokładny -„głodny potwór” firmy ISHIDA

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)

Idealnym przykładem demonstrującym sukces korzystnego partnerstwa pomiędzy dostawcą a odbiorcą jest najnowsza instalacja systemów Ishida Europe w jednej z wiodących brytyjskich firm przetwórstwa spożywczego Tulip, w jej fabryce w Ruskington, w hrabstwie Lincolnshire.

szybki elastyczny dokladny glodny potwor firmy ishida 2

Zainstalowana linia obsługuje produkt w postaci mrożonych kiełbasek koktajlowych w tempie 2700 kilogramów na godzinę. Przy masie każdej kiełbaski wynoszącej około 10 gramów wynik przekłada się na imponującą liczbę 270 tysięcy sztuk na godzinę. 

Na rozwiązanie zastosowane przez firmę Ishida składają się naważarki 24- i 14-głowicowe najnowocześniejszej serii RV. 24-głowicowy system naważania zasila produktem termoformierkę, podczas gdy naważarka 14-głowicowa pracuje w połączeniu z pionowym systemem torebkującym BagMakera. Ishida dostarczyła również opracowany przez siebie system podawczy wraz z bramową konstrukcją nośną dla naważarek, system napełniania tac oraz do kontroli wagi produktu finalnego, jak również wagę kontrolną typu DACS-W-012. 

Kluczem do sukcesu nowej linii jest jej zdolność obsługi produktów przy wysokiej przepustowości z zachowaniem minimalnego poziomu strat nadważeniowych, tzw. gratisów, a także jej elastyczność wobec rozmaitych wymagań powiązanych z procesem pakowania i produkcji. Linia została zaprojektowana tak, by można było podawać wkład produktowy kiełbasek zarówno do naważarki 24-głowicowej, pakującej je na tackach termoformowanych, jak i do modelu 14-głowicowego, gdzie realizowany jest proces dedykowany głównie dla sektora gastronomicznego. Scentralizowane sterowanie linią gwarantuje, że zmiany te można przeprowadzić szybko i efektywnie.

Dla zmaksymalizowania efektywności i wydajności procesu naważarka 24-głowicowa podzielona jest na 4 sekcje po sześć głowic dedykowanych do każdego kwartału systemu. Odważone porcje kiełbasek koktajlowych transportowane są do układu napełniającego operującego w konfiguracji 4x4, znajdującego się nad termoformiarką. Układ zasypuje 16 tacek na raz, realizując 12 cykli na minutę.szybki elastyczny dokladny glodny potwor firmy ishida 3

Typowe prędkości to 192 opakowań na minutę dla tacy o masie 220 g, 180 opakowań dla tacy o masie 345 g i 150 tacek dla opakowania o wadze 480 g. Naważarka  14-głowicowa realizuje tempo 50 worków na minutę dla worków o masie 4 kg. 

Przyjmując, że każda pojedyncza kiełbaska waży około 10 g, dokładność jest szczególnie istotna i jest to obszar, w którym naważarki Ishida konsekwentnie dobrze się sprawdzają, zgodnie z opinią odpowiedzialnego za całą instalacjęRob Hunta, Menedżera Projektu i Inżynierii firmy Tulip. 

Potrzebowaliśmy rozwiązania, które łączy w sobie tak dokładność, jak i szybkość, a naważarki wielogłowicowe Ishida konsekwentnie dostarczają minimalną ilość braków nadważeniowych, przy imponującej spójności procesu – komentuje. – Są także bardzo niezawodne, łatwe w użyciu, a nasi operatorzy je kochają. – Odnosimy się do tej linii żartobliwie, jak do wygłodniałego potwora, jako że jest w stanie obsużyć niemal wszystko, co tylko mu podamy w zasypie, oczywiście ujmując to w odniesieniu do wydajności systemu. 

Higieniczna, wodoodporna konstrukcja naważarek Ishida RV posiada certyfikację zgodną ze specyfikacją IP69K. Jej cechy to m.in.: ulepszone uszczelnienia, powierzchnie kątowe dla szybkiego zmywania oraz spływu wody, redukcja nacięć w tulejach i szczelin w zasobnikach, co wspomaga eliminowanie tzw. pułapek bakteryjnych. W rezultacie zainstalowane w firmie Tulip naważarki modelu RV oferują maksimum higieny oraz minimalizację czasu przestoju potrzebnego na ich czyszczenie. 

Nowa linia była częścią dużego projektu inwestycyjnego. – Nasze ścisłe relacje kooperacyjne z firmą Ishida oraz innymi naszymi dostawcami były czynnikiem kluczowym dla powodzenia tego projektu – komentuje Rob. 

Nowa linia w fabryce Ruskington łączy różnorodne urządzenia firmy Ishida, które zainstalowane zostały na przestrzeni lat, w tym pięć naważarek wielogłowicowych, trzy systemy hermetyzowania tacek model QX-1100 oraz dziewięć wag kontrolnych typu DACS-W. 

 

 

www.ishidaeurope.pl

 

 

 

Czytany 172 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6