środa, 11 lipiec 2018 13:01

Jak rozwiązać problem wpływu produktu? Eliminacja fałszywych odrzutów

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)

Zjawisko znane jako wpływ produktu od dawna stanowi przeszkodę dla osiągnięcia wysokich poziomów czułości wykrywania metali w branży mięsno-drobiarskiej. Od wielu lat problem ten zmuszał producentów do kompromisów w zakresie standardów detekcji, jednak obecnie można mu zaradzić, stosując nową technologię wielu jednoczesnych częstotliwości (MSF).

jak rozwiazac problem wplywu produktu eliminacja falszywych odrzutow 2

Osiągnięcie optymalnego poziomu wykrywania zanieczyszczeń metalami może być niełatwym zadaniem w przypadku kontroli mięsa i drobiu. Wynika to z potencjalnie niekorzystnego wpływu właściwości produktu na zdolność wykrywacza do odróżnienia go od zanieczyszczającego metalu. Jest to zjawisko znane jako wpływ produktu. Na efekt ten mają wpływ takie czynniki, jak: zawartość wilgoci lub soli, temperatura oraz wielkość lub konsystencja produktu.

 

Z czego wynika wpływ produktu?

Wykrywacze metali są precyzyjnymi urządzeniami przeznaczonymi do wykrywania bardzo małych zanieczyszczeń metalami w znacznie większych produktach. Inne materiały, na przykład woda lub solanka, mają zdolność przewodzenia prądu elektrycznego i oddziaływania na pola magnetyczne. W rzeczywistych zastosowaniach objętość zanieczyszczeń metalowych jest setki lub nawet tysiące razy mniejsza niż objętość kontrolowanych produktów. To właśnie różnica objętości powoduje wpływ produktu na pole magnetyczne w otworze podobnym do wpływu metalicznej substancji zanieczyszczającej. 

Produkty takie jak świeże mięso, kurczaki i ryby mają wysoką zawartość wilgoci i są względnie dobrymi przewodnikami. Są przez to trudne do skontrolowania, gdyż mogą generować sygnał w wykrywaczu metali analogicznie do drobnych cząstek metali. Efekt ten utrudnia odróżnienie produktu od zanieczyszczeń przez wykrywacz metali i często prowadzi do dużej liczby fałszywych odrzutów, a w konsekwencji do obniżenia całkowitej efektywności urządzeń (OEE).

 

Przezwyciężenie wpływu produktu

Zawsze istnieje konieczność kompromisu między efektem produktu a maksymalną częstotliwością roboczą i czułością wykrywacza metali.

Dotychczas standardowym rozwiązaniem było obniżenie czułości wykrywacza metali, jednak utrudniało to wykrywanie drobniejszych zanieczyszczeń i zwiększało ryzyko kosztownego wycofywania produktów z rynku.

 

Technologia wielu jednoczesnych częstotliwościjak rozwiazac problem wplywu produktu eliminacja falszywych odrzutow 3

Lepszym sposobem wyeliminowania efektu produktu jest zastosowanie wykrywacza opartego na technologii MSF. W zaawansowanych detektorach metali, takich jak Profile Advantage z oferty METTLER TOLEDO, zastosowano kombinację wysokich i niskich częstotliwości wraz z technologią tłumienia sygnału własnego wyrobu. Skuteczna eliminacja sygnału własnego wyrobu pozwala wykrywać znacznie mniejsze cząstki metalu i praktycznie pozbyć się problemu kosztownych błędnych odrzuceń.

 

Łatwa konfiguracja

Poza eliminacją wpływu produktu wykrywacze Profile Advantage oferują funkcję automatycznej konfiguracji, która skraca czas zmiany ustawień pomiędzy poszczególnymi partiami produktu, podnosząc w ten sposób wydajność procesu produkcji.

 

 

www.mt.com/md-profileadvantage -mp

 

 

 

Czytany 82 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6