czwartek, 12 lipiec 2018 06:52

Kontrola barwy surowców i produktów

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)

Wszyscy doskonale wiemy, jak ważny jest kolor żywności. Kupując surowce do przygotowania pysznego posiłku dbamy o odpowiedni kolor warzyw, owoców, mięsa czy makaronu. Zazwyczaj nie wybieramy przypadkowych produktów z półki sklepowej, lecz sięgamy po produkty sprawdzone lub takie, których barwa nam odpowiada.

Dochodzimy do istotnego zagadnienia, jakim są powtarzalne parametry żywności, do których zalicza się kolor. Rozwijając ważny aspekt, jakim jest kontrola jakości w zakładzie produkcyjnym, wprowadzimy Państwa do dziedziny pomiarów i sprawdzania barwy surowców i produktów końcowych. 

kontrola barwy surowcow i produktow 2W celu uzyskania przetworu mięsnego surowce poddawane są procesowi technologicznemu w wyniku którego uzyskuje się produkty, które są następnie pakowane. Do omawianych produktów możemy zaliczyć: wędliny, różnego rodzaju kiełbasy, mortadele czy pasztety. Jeśli pojawiają się nam pytania typu: 

- Czy ta wędlina z indyka jest taka sama jak ostatnio?

- Czy nasza szynka jest bardziej różowa od tej z drugiego zakładu?

- Jak przechowywać żeby długo utrzymać pożądany kolor wędliny?

- Czy pasztety z ostatniej partii są jaśniejsze?

To warto wziąć kolorymetr lub spektrofotometr przenośny Konica Minolta i sprawdzić, czy uzyskany kolor jest już właściwy. W tej części proszę zwrócić uwagę na możliwości, jakie oferuje Konica Minolta. Jeżeli mówimy o urządzeniach przenośnych, to warto wspomnieć w tym miejscu o kolorymetrach przenośnych CR-400 i CR-410 Konica Minolta. Są to urządzenia, które nadają się świetnie na przykład do weryfikacji dostaw mięsa rzeźnego. Na ubojni jest sprawdzana odpowiednia część mięsna, która odzwierciedla jakość i daje informacje o tym, jak przebiegał proces wzrostu tucznika i ogólny dobrostan chowu. 

Na podstawie wyników pomiaru koloru mięsa ustala się cenę skupu. Kolorymetr CR-410 jest lekki, a praca z nim - łatwa i intuicyjna. Jego pole pomiarowe to Ø50mm. Jest to największe pole pomiarowe wśród urządzeń przenośnych. To sprawia, że pomiar jest najdokładniejszy dla jednorodnych surowców. Dlatego, że nie trzeba wykonywać pomiarów uśredniających, co dodatkowo wpływa na sprawną i szybką pracę podczas pomiarów. Ponadto tam, gdzie może występować tekstura powierzchni, będzie to najlepiej skompensowane ze względu właśnie na dużą powierzchnię pomiarową. Kolorymetr posiada pamięć pomiarową i w każdej chwili wyniki można przesłać do komputera i również wysłać do kolorymetru. 

Jeżeli proces, który chcemy zmonitorować jest zautomatyzowany i potrzebujemy również zautomatyzować pomiar koloru, to urządzenie posiada otwór gwintowany, dzięki któremu możemy zamocować kolorymetr do manipulatora, siłownika czy ramienia robota. Ponadto  możemy udostępnić pliki SDK, które usprawniają pisanie indywidualnego programu do komunikacji i sterowania kolorymetrem. Komunikacja z urządzeniem odbywa się po RS232c lub USB. To sprawia, że jeśli do najbliższego komputera mamy kilkadziesiąt metrów, to stosując połączenie szeregowe nie tracimy na przesyłanych informacjach. A jeśli potrzebujemy podejść do kolorymetru i pobrać dane na laptopa, to możemy wspomóc się USB. Natomiast jeśli potrzebujemy zmierzyć mięso i natychmiast oznaczyć jeszcze w ubojni, na przykład poprzez wydrukowanie parametrów koloru, to kolorymetr Konica Minolta CR-410 możemy wyposażyć w drukarkę. Kolorymetr i drukarka są zasilane przez baterie AA i AAA.

Laboratorium warto wyposażyć w stacjonarny spektrofotometr Konica Minolta CM-5, na którym możemy sprawdzać praktycznie wszystko. Począwszy od surowców: mięso, przyprawy, oleje, buliony, osłonki i próbki sypkie, pasty, proszki, konsystencje stałe aż po płynne – zarówno nieprzeźroczyste, jak i prześwitujące. Urządzenie posiada wyświetlacz i pełną możliwość obsługi bez komputera. Wyniki pomiarów są automatycznie zapamiętywane i można zapisać do 1000 wzorców i 4000 próbek. W celu przeniesienia wyników do komputera możemy użyć pamięci USB lub posługiwać się na stałe programem Spectra Magic NX. Urządzenie to możemy wykorzystać do kontroli wędlin, parówek, pasztetów i bulionów. Jeżeli wspomniane wyroby są pakowane to również dzięki spektrofotometrowi Konica Minolta CM-5 można mierzyć powtarzalność opakowań. Urządzenie posiada aż 3 możliwości wyboru pola pomiarowego: Ø30mm, Ø8mm i Ø3mm. To sprawia, że możemy mierzyć duże powierzchnie jeśli mamy jednorodny wyrób. A kiedy wędlina ma małe miejsca, które są istotne do pomiaru, to wtedy możemy przestawić układ optyczny na pomiar o najmniejszym polu. Idąc dalej, jeżeli opakowanie posiada „okienko” w którym widoczny jest wyrób to również możemy kontrolować jakość tej folii. To sprawia, że możemy mierzyć stopień klarowności folii i sprawdzać, czy nie jest zbyt mętna. 

Zalety pomiarów to przede wszystkim fakt, że nie będziemy się opierać na ocenach wzrokowych, ale będziemy mieć faktyczny wynik pomiaru. Dzięki temu możemy oceniać, czy wyrób jest odpowiedni w stosunku do naszych kryteriów lub zmierzonych wzorcowych wyrobów.

kontrola barwy surowcow i produktow 3

W ofercie Konica Minolta znajduje się cały szereg dodatkowych akcesoriów, które pomagają w dobraniu odpowiedniej metody pomiarowej dla konkretnej aplikacji. To sprawia, że urządzenia, które produkujemy są wszechstronne,a ich wykorzystanie możliwie najszersze. Ponadto wdrażając taką inwestycję dostarczamy urządzenie i szkolimy z teorii kolorymetrii, obsługi urządzenia i prawidłowych technik pomiarowych. Posiadamy biuro i serwis w Polsce i przed każdą inwestycją możecie Państwo zapoznać się z urządzeniem, a na spotkaniu przekazujemy informacje, które urządzenie spełni Państwa potrzeby. 

Warto podkreślić, że pomiary barwy i oceny wyglądu przetworów mięsnych stanowią ogromną dziedzinę pracy dla rzeszy naukowców. Pracownicy Uczelni związanych z żywnością i żywieniem człowieka pracują na przykład nad: 

- oceną jakości kiełbas w zależności od rodzaju pakowania

- rodzajem decyzji, jakie dokonują konsumenci podczas zakupów produktów mięsnych

- badaniem wpływu rodzaju zamrażania na zmianę koloru produktów 

Przeprowadzone badania przez jedną z Uczelni potwierdziły, że dla 8 z 10 osób najważniejszym czynnikiem zachęcającym do zakupu jest apetyczny wygląd produktów.

Pamiętajmy o tym, że kolor odgrywa rolę w komunikacji producent-klient. Jeśli mamy odpowiednią i pożądaną barwę naszych produktów, to wysyłamy sygnał o jego atrakcyjności i chęci zakupu.

Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani odpowiednimi urządzeniami do pomiaru odcienia, nasycenia czy jasności produktu przeznaczonego do przemysłu spożywczego, to zapraszamy do kontaktu z nami. Chętnie doradzimy i wspomożemy przy takich projektach.

 

Konica Minolta Sensing Europe B.V. Sp. z o.o. 

Oddział w Polsce

ul. Skarbowców 23a

53-025 Wrocław 

tel: +48 71 734 52 11

fax: +48 71 734 52 10

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

www.konicaminolta.pl

 

 

Czytany 138 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6