poniedziałek, 21 maj 2018 08:28

ANALIZA NGS: Sekwencjonowanie nowej generacji - gwarancja autentyczności, identyfikowalności i bezpieczeństwa żywności

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)

 

Każdy producent musi kiedyś zadać sobie następujące pytanie: W jaki sposób mogę podnieść konkurencyjność swoich produktów, a tym samym umocnić swoją pozycję na rynku? Firma SGS doskonale rozumie problemy producentów żywności, dlatego dążąc do zaspokojenia potrzeb rynku, opracowała innowacyjną metodę NGS (eng. Next Generation Sequencing), która wykorzystuje analizę PCR i sekwencjonowanie DNA.

 

 

W dobie zafałszowań żywności, każdy dowód autentyczności i jakości produktu lub surowca jest na wagę złota. Fałszowanie i zanieczyszczanie żywności, przypadkowe lub celowe zawsze było niedopuszczalne ale w warunkach przetwarzania i produkcji żywności w XXI w. można je wykrywać i im zapobiegać.

Analiza NGS jest nowym i szybkim rozwiązaniem stosowanym w celu wykrywania fałszowania żywności oraz potwierdzania jej autentyczności przy jednoczesnej poprawie identyfikowalności i bezpieczeństwa żywności. Metoda NGS umożliwia identyfikację wszystkich gatunków zawartych w próbce żywności poprzez porównanie wyników z bazą danych obejmującą 15 000 gatunków (ssaków, ptaków, owoców morza, ryb, roślin, mikroorganizmów oraz gatunków uczulających).

Analiza DNA to najnowsze i najpotężniejsze narzędzie w arsenale przemysłu spożywczego. Firma SGS wraz z globalną siecią laboratoriów może wprowadzić metodę NGS do światowego łańcucha dostaw żywności. Łańcuchy dostaw realizują liczne programy dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności, dzięki którym mamy pewność, że wdrożone są odpowiednie strategie i procesy mające na celu zagwarantowanie odpowiedniego pochodzenia i jakości pozyskiwanych surowców. Testowanie próbek żywności umożliwia kontrolowanie skuteczności wdrażanych strategii.

Nasze narzędzia do diagnostyki DNA metodą NGS pozwalają na zidentyfikowanie zawartości próbki żywności, przetworzonej lub nie, należącej do poniższych kategorii:
Mięso i drób
Ryby
Owoce morza (małże, głowonogi, skorupiaki)
Rośliny i warzywa
Herbata
Kawa
Przyprawy
Bakterie
Pleśnie/grzyby
Gatunki uczulające

Obecnie kategoria mięs obejmuje 4 000 gatunków ssaków, ptaków, gadów i płazów. Do bazy danych sukcesywnie dodawane są nowe gatunki (glony, owady itd.).

Próbki żywności przeznaczone do badań mogą zawierać jeden lub więcej składników, a także mogą być analizowane w postaci surowej, przetworzonej (również puszkowanej). Nie ma potrzeby kontrolowania temperatury, w której próbki żywności przewożone są do naszego laboratorium.

Dla celów oceny mikrobiologicznej nasza analiza NGS umożliwia szybką identyfikację organizmów (żywych lub martwych).

Z powodu fałszowania żywności przemysł spożywczy traci od 10 do 15 mld dolarów rocznie. W czasach, gdy kryzysy żywnościowe, alergeny i fałszerstwa zwiększają świadomość konsumentów na temat potencjalnych zagrożeń w światowym łańcuchu dostaw żywności, badanie DNA metodą NGS może zagwarantować:
Nowe skuteczne rozwiązanie z praktycznie nieograniczonymi wynikami
Krótki czas analizy (1–12 dni)
Konkurencyjne ceny
Bardzo czułe analizy
Pełną analizę biologiczną
Brak fałszywie pozytywnych wyników

Na przykład gdy producent twierdzi, że w mięsie zawartym w hamburgerze jest „100% wołowiny”, analiza NGS przeprowadzona w SGS umożliwi szybkie ustalenie wszystkich gatunków mięsa, które są w nim w rzeczywistości obecne. Usługi pokrewne na rynku wymagają przebadania próbki i porównania jej z listą innych znanych gatunków mięsa, zatem to zleceniodawca musi wskazać jakich gatunków szukać w próbie. Przy metodzie NGS nie ma takiej konieczności.

Aby chronić swoją działalność, klientów i konsumentów; wielu czołowych producentów żywności, sieci handlowych, importerów i eksporterów wprowadziło do systemu kontroli analizę DNA metodą NGS, aby móc wykrywać w sposób ekonomiczny i w krótkim czasie zafałszowane mięso i owoce morza lub zanieczyszczenie alergenami.

W uzupełnieniu globalnej sieci laboratoriów SGS badających żywność spełniających normę ISO 17025, laboratorium prowadzące badania DNA metodą NGS uzyskało akredytację na podstawie normy ISO 17025 i jest krajowym laboratorium referencyjnym w zakresie biologii molekularnej dla Komisji Europejskiej.

Firma SGS, uznawana na świecie za wzorzec jakości i uczciwości, jest światowym liderem w dziedzinie kontroli, weryfikacji, badania i certyfikacji. Jesteśmy wiodącym, niezależnym usługodawcą, oferujemy skuteczne rozwiązania dające gwarancję jakości, bezpieczeństwa i działalności prowadzonej w sposób zrównoważony na wszystkich etapach łańcucha dostaw żywności. Nadamy wyjątkową jakość Twojemu projektowi w każdej jego fazie poprzez:
Krótki czas analizy
Pomoc techniczną
Zarządzanie klientem strategicznym

Dzięki temu, że można nas znaleźć niemal w każdym regionie świata, nasi eksperci posługują się miejscowymi językami, rozumieją kulturę lokalnych rynków, a jednocześnie działają w skali światowej w sposób konsekwentny, wiarygodny i opłacalny. Stosujemy zharmonizowane podejście do świadczenia usług naszym klientom, korzystając z największej na świecie, niezależnej sieci ekspertów w dziedzinie produktów konsumpcyjnych.

 

Aby dowiedzieć się więcej o analizie metodą NGS należy skontaktować się z:
SGS Polska Sp. z o.o.
Laboratorium Badań Żywności i Produktów Konsumenckich
ul. Konotopska 4, 05-850 Ożarów Mazowiecki
tel. + 48 22 721 37 60
Dawid Kołakowski, tel. + 48 691 767 841
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.sgs.pl

 

 

Czytany 259 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6