Technologie (26)

Środki smarne w przemyśle spożywczym Środki smarne w przemyśle spożywczym
OLEJ PARAFINOWY czyli biały olej mineralny o czystości farmaceutycznej, oleje medyczne FINAVESTAN sprzedawane przez TECHMASZ (www.techmasz.eu) są chemicznie i biologicznie…
Program dla technologów - wartość odżywcza, etykieta, kalkulacje, rozliczenie produkcji, wycena rozbioru Program dla technologów - wartość odżywcza, etykieta, kalkulacje, rozliczenie produkcji, wycena rozbioru
Właściwe znakowanie produktów spożywczych jest kwestią niezwykle istotną zarówno dla konsumentów, jak i producentów żywności. Informacje zamieszczane na opakowaniach nie…
30-procentowa poprawa wydajności. Dokładność i powtarzalność przy dużej prędkości 30-procentowa poprawa wydajności. Dokładność i powtarzalność przy dużej prędkości
Producenci żywności przetworzonej i pakowanej muszą zmagać się z coraz silniejszą konkurencją i naciskami na obniżenie kosztów, dlatego kontrolują swoje…
Loma wprowadza IQ4 - najbardziej przyszłościowe detektory metali na świecie Loma wprowadza IQ4 - najbardziej przyszłościowe detektory metali na świecie
Jeszcze większa czułość, klasa ochrony przewyższająca wymagania normy IP69K w standardzie, większy, 7-calowy ekran dotykowy oraz zmienna częstotliwość detekcji w…
Rodzaje rozmrażania mięsa Rodzaje rozmrażania mięsa
Rozmrażanie mięsa jest procesem polegającym na ogrzewaniu mięsa lub podrobów do temperatury topnienia wymrożonego lodu i doprowadzeniu mięsa do temperatury…
Nieuchronna przyszłość automatyzacji w branży spożywczej Nieuchronna przyszłość automatyzacji w branży spożywczej
Nie każdy producent żywności ma te same możliwości w zakresie automatyzacji, głównie z powodu ograniczeń technologicznych. Automatyzacja lokalnych zakładów mięsnych, rodzinnych producentów…
Innowacyjność bez kompromisów Innowacyjność bez kompromisów
Z Davidem Hazenbroekiem, właścicielem firmy Foodmate B.V. oraz Jarosławem Stępniem, dyrektorem zarządzającym Foodmate sp. z o.o. rozmawia Tadeusz Deptuła.
Uskrzydlony biznes – nie ma jak drób Uskrzydlony biznes – nie ma jak drób
Zwiększająca się w ostatnich latach liczba ludzi przechodzących z powodów religijnych lub etyczno-estetycznych na dietę wegetariańską nie może stanowić większego zagrożenia dla…
Sezonowanie na sucho czy mokro? Sezonowanie na sucho czy mokro?
Mięso dopiero wtedy jest delikatne i smaczne, gdy po uboju kucharz lub rzeźnik pozwoli mu ,,kruszeć” lub ,,dojrzeć”. Na czym…
Plastyfikacja, czyli masowanie surowca mięsnego w procesie technologicznym Plastyfikacja, czyli masowanie surowca mięsnego w procesie technologicznym
Plastyfikacja (masowanie) należy do najczęściej stosowanych metod obróbki mechanicznej mięsa przeznaczonego do produkcji wędzonek. Sam proces masowania powoduje rozluźnienie struktury…

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6