wtorek, 01 kwiecień 2014 15:11

Meksyk: Opodatkowali niezdrową żywność

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)

 

Meksykański Kongres poparł postulowaną przez rząd reformę podatków i choć złagodził rządowy projekt zwiększenia wpływów do budżetu, zgodził się, aby daniną obłożyć m.in.niezdrową żywność.

 

Meksykańscy kongresmeni zgodzili się więc na wyższe podatki dla bogatych, dodatkowe opłaty za słodzone napoje i tzw. śmieciowe jedzenie, a także opodatkowanie zysków giełdowych. Jednocześnie sprzeciwili się wprowadzeniu podatku obrotowego od najmu, kredytów hipotecznych, sprzedaży nieruchomości i czesnego.

Po tym, jak ustawę po długiej debacie i poprawkach zaaprobowały obie izby Kongresu, trafi ona do podpisu do prezydenta Enrique Pena Nieto.

Celem reformy jest zwiększenie wpływów do budżetu centralnego.

 Rząd podkreśla, że dodatkowe pieniądze przeznaczy na programy socjalne i infrastrukturalne.

Rządzącej Partii Instytucjonalno-Rewolucyjnej (PRI) pomogli deputowani lewicy. Konserwatywna opozycja argumentowała, że zmiany zagrażają pogrążonej w recesji meksykańskiej gospodarce. Gdy jej postulaty zostały zignorowane, w proteście opuściła obrady Senatu.

Meksyk-napoje-Opodatkowali-niezdrowa-zywnosc-miesne-techonologie-plPodatek od słodzonych napojów i niezdrowej żywności ma pomóc w walce z otyłością i złymi nawykami żywieniowymi Meksykanów. W ostatnim czasie Meksyk wyprzedził Stany Zjednoczone pod względem liczby ludzi z otyłością. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w USA z nadwagą zmaga się 31,8 proc. dorosłych, w Meksyku mają 32,8 proc. mieszkańców powyżej 18 roku życia.

Meksykańskie ministerstwo zdrowia podaje, że w kraju jest ponad 5 mln dzieci z nadwagą i wzrasta ryzyko zachorowania na cukrzycę.

www.rynekzdrowia.pl

 

Czytany 3854 razy

Najnowsze od Redakcja

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6