piątek, 26 maj 2017 11:10

Nowe Centrum Badawczo-Rozwojowe FOOD PROCESSING SYSTEM - FPS

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Firma pod nazwą Food Processing System powstała z inicjatywy właścicieli z zamiarem prowadzenia działalności związanej z branżą spożywczą. Przeważająca działalność gospodarcza jest związana z PKD 10.84Z – Produkcja przypraw, PKD 72.19Z – Badania naukowe i prace rozwojowe w dziedzinie pozostałych nauk przyrodniczych i technicznych. W związku z powyższym nasza działalność gospodarcza skoncentrowana jest na przemyśle spożywczym, dla którego opracowujemy rozwiązania technologiczne na skalę przemysłową. Są one oparte na własnych mieszankach przypraw. Zespół specjalistów pracujących w firmie przygotowuje oraz kreuje nowe produkty niejednokrotnie wyznaczając nowe trendy rynkowe.

Wielką uwagę przywiązujemy do wysokiej jakości naszych produktów poprzez stały nadzór i bieżącą kontrolę surowców, za co odpowiedzialny jest dział kontroli jakości pracujący zgodnie z wdrożonym systemem HACCP, normami zakładowymi oraz standardami europejskimi. Surowce używane do produkcji są dobierane wedle najwyższych kryteriów jakości i pochodzą od polskich i zagranicznych producentów o światowej renomie jakości.

Specjalizujemy się w standaryzacji czystych frakcji hydrokoloidów pod indywidualne potrzeby odbiorców. Potwierdzeniem skuteczności działania zintegrowanego systemu zapewnienia jakości jest całkowity brak reklamacji w historii działalności firmy, co skutkuje dobrą renomą i opinią o firmie FPS w branży spożywczej, a to z kolei generuje stabilny i przewidywalny rozwój.

Obecna sytuacja na rynku i obserwowane zapotrzebowanie na rozwój technologii i innowacyjności zdeterminowało nas do budowy nowego zakładu, w którym odbywać się będzie produkcja związana z opracowywaniem specjalistycznych środków funkcjonalnych pod indywidualne potrzeby naszych odbiorców.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, we współpracy z DEPARTAMENTEM INNOWACJI MINISTERSTWA ROZWOJU, skorzystamy z dofinansowania unijnego tworząc CENTRUM BADAWCZO-ROZWOJOWE.

Centrum badawcze będzie miejscem, gdzie jest możliwość opracowywania gotowych rozwiązań technologicznych, które będą wdrażane u odbiorców firmy FPS. Obecnie prowadzimy konsultacje technologiczne, nadzór jakościowy i produkcyjny w zakładach oraz opracowujemy gotowe rozwiązania technologiczne pod indywidualne potrzeby. Centrum będzie wykorzystywane do prowadzenia badań nad opracowaniem nowych technologii produkcji żywności z udziałem synergizmu naturalnych dodatków funkcjonalnych. Do Centrum będziemy mogli zapraszać naszych odbiorców na indywidualne konsultacje technologiczne.

Budowa centrum badawczo - innowacyjnego jest konieczna ze względu na to, iż świadczymy naszym odbiorcom wyspecjalizowane usługi informacyjne, doradcze i szkoleniowe o charakterze proinnowacyjnym.

Centra badawcze również w Polsce będą odgrywały bardzo istotną rolę w strukturze instytucji wsparcia. Większość innowacji powstaje i jest poza sferą nauki. Właściciele firm często potrzebują wsparcia w realizacji swoich działań w postaci ułatwienia dostępu do wiedzy.

Dział badawczy oraz laboratoria wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt analityczny pozwolą na lepszą i efektywniejszą współpracę z naszymi klientami.

Ponieważ naszym celem jest bezpośrednia współpraca z zakładami mięsnymi, dlatego potrafimy przełożyć wiedzę badawczą i laboratoryjną na innowacyjność technologiczną uwzględniającą produkcję przemysłową. Pomocne nam będzie technikum doświadczalne, które będzie w założeniach bardzo zbliżone do warunków panujących w wielkogabarytowych zakładach przemysłowych. Umożliwi to przedstawianie naszym klientom już gotowych wyrobów i technologii co spowoduje większą i szybszą efektywność sprzedaży.

W najbliższej przyszłości pragniemy prowadzić seminaria i warsztaty szkoleniowe, na których będziemy kształcić obecnych technologów oraz przyszłą kadrę.food processing system 1

 

Food Processing System - FPS

Kopaliny 20, 32-720 Nowy Wiśnicz

tel. 14 612 81 19 

e- mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.fps.net.pl

 

 

Czytany 702 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6