wtorek, 01 kwiecień 2014 08:12

Polacy jedzą coraz mniej mięsa

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

 

Według danych IERiGŻ spożycie mięsa w kraju od 2007 r. wykazuje tendencję malejącą. W okresie 2007-2013 obniżyło się ono o 6,1 kg na osobę. W bieżącym roku spożycie wynosi przeciętnie 71,5 kg na osobę - wskazuje Monika Drążek, specjalista ds. analiz rynków rolnych w Departamencie Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych Banku Gospodarki Żywnościowej.

Co ciekawe, w analizowanym okresie można było zaobserwować efekt substytucji mięsa wieprzowego mięsem drobiowym. - Wydaje się, że ta tendencja była w dużej mierze spowodowana niekorzystną sytuacją ekonomiczną w kraju, co wpłynęło m.in. na mniejsze dochody rozporządzalne - tłumaczy Monika Drążek. - Ponadto, w ostatnich latach obserwowaliśmy także rosnące zainteresowanie mięsem drobiowym, co było prawdopodobnie spowodowane stosunkowo niską ceną tego gatunku mięsa, jak również jego wartościami odżywczymi - dodaje.

W rezultacie konsumpcja mięsa drobiowego wzrosła, według danych IERiGŻu, w omawianym okresie o 3,5 kg na mieszkańca do 27,5 kg w br. - W tym samym czasie konsumpcja mięsa wieprzowego obniżyła się o 5,6 kg/osobę i wynosi obecnie ok. 38 kg - zauważa analityk BGŻ. - Warto podkreślić, że podobne tendencje występują na rynku wspólnotowym - zaznacza.

www.portalspozywczy.pl

 

 

 







Czytany 3412 razy

Najnowsze od Redakcja

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6