piątek, 26 maj 2017 09:06

Wizyta podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego na Międzynarodowych Targach Zielony Tydzień 2017

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

 

W dniach 19-22 stycznia br. podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki przebywał z wizytą w Berlinie w związku z odbywającymi się Międzynarodowymi Targami Zielony Tydzień.

 Targi stanowią doskonałą okazję do odbycia spotkań bilateralnych i wielostronnych z delegacjami państw członkowskich UE oraz państw trzecich w kwestiach związanych z rolnictwem i rozwojem obszarów wiejskich, a także współpracy w tych obszarach.

 19 stycznia br., na początku swojej wizyty w Berlinie, podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki spotkał się z wiceministrem rolnictwa i leśnictwa Bawarii Hubertem Bittlmayerem. Była to kontynuacja rozmów rozpoczętych w trakcie wizyty polskiego wiceministra w Bawarii 12 grudnia 2016 r. W trakcie spotkania omówiono kwestie związane z przyszłością Wspólnej Polityki Rolnej po roku 2020, w szczególności w odniesieniu do polityki rozwoju obszarów wiejskich. Ministrowie byli zgodni co do konieczności uproszczenia przepisów UE dotyczących rozwoju obszarów wiejskich mając na względzie przede wszystkim interes beneficjentów tej polityki. Bawarskie propozycje w tym obszarze są dla Polski bardzo interesujące i mogą przyczynić się do uproszczenia systemu programowania i wdrażania programów rozwoju obszarów wiejskich. Minister Zarudzki podtrzymał wolę wzmocnienia współpracy naukowo-badawczej między Polską i Bawarią zaprosił ministra Bittlemayera do złożenia wizyty w Polsce celem kontynuowania dialogu i wymiany doświadczeń.

20 stycznia br. szef polskiej delegacji odwiedził na targach stoisko Słowenii, gdzie spotkał się z ministrem rolnictwa, leśnictwa i żywności Dejanem Zidanem. Stoisko Słowenii na tegorocznych targach poświęcone było kwestiom związanym z ochroną i zdrowiem pszczół, uznając ich wkład na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego oraz zachowania całego ekosystemu i naturalnej bioróżnorodności. Minister Zidan poinformował ministra Zarudzkiego o działaniach podejmowanych na rzecz podniesienia świadomości społecznej co do roli pszczół i podziękował Polsce za poparcie wniosku rządu Słowenii o ustanowienie przez Organizację Narodów Zjednoczonych Światowego Dnia Pszczół.

Następnie podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki spotkał się z ministrem rolnictwa Węgier Sandorem Fazekasem, któremu podziękował za dotychczasową bardzo dobrą współpracę. Podkreślił przy tym fakt istnienia wspólnych interesów zarówno na forum UE, jak i w ramach Grupy Wyszehradzkiej, której Polska obecnie przewodniczy. Zdaniem ministra Zarudzkiego przyszła współpraca z Węgrami w wymiarze bilateralnym oraz w ramach Grupy Wyszehradzkiej powinna dotyczyć przede wszystkim uzgadniania wspólnego stanowiska dotyczącego przyszłości WPR, a także obszaru nauki i badań. Polski wiceminister nawiązał do przyjętej 26 października 2016 r. w Warszawie Wspólnej Deklaracji Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej dotyczącej realizacji projektów w ramach Programu Horyzont 2020. Zdaniem Polski konieczna jest dalsza współpraca na poziomie eksperckim na rzecz silniejszego włączenia potencjału badawczego krajów Europy Środkowo-Wschodniej. Minister Fazekas podkreślił, że Węgrom zależy na współpracy z Polską w kwestiach związanych z przyszłością WPR i obszarze badań i nauki.

Po spotkaniu z delegacją węgierską polskie stoisko odwiedził minister rolnictwa Holandii Martijn Van Dam. Wizyta holenderskiego ministra była okazją do krótkiej wymiany zdań oraz degustacji polskich produktów mięsnych i mleczarskich.

Następnie minister Zarudzki odbył spotkanie z ministrem rolnictwa i rekultywacji gruntów Arabskiej Republiki Egiptu Essam Osman Fayed. Podsekretarz stanu podkreślił, że strona polska przywiązuje bardzo duże znaczenie do współpracy ze stroną egipską i docenia osiągnięte dotychczas postępy w zakresie dostępu do rynku dla polskich produktów rolno-spożywczych. Wspomniał również o dużym zainteresowaniu rynkiem egipskim wśród polskich producentów oraz o planach promocyjnych resortu rolnictwa. Poza kwestiami bezpieczeństwa żywności i promocji, omawiano także perspektywy poszerzenia współpracy eksperckiej i naukowej.

Kolejnym punktem programu wizyty podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego na targach był udział w konferencji pt. „Zdrowie świń w UE kluczem do osiągnięcia możliwości rynkowych” zorganizowanej przez Europejskie Stowarzyszenie Handlu Zwierząt Hodowlanych i Mięsa, przy współpracy z Komisją Europejską. Celem konferencji było zachęcenie sektora oraz właściwych instytucji państw członkowskich do współpracy w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia zwierząt dla mięsa wieprzowego, w kontekście wystąpienia wirusa ASF. Wśród prelegentów znaleźli się miedzy innymi Komisarz UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukatis, przewodniczący COPA Martin Merrild oraz wiceministrowie rolnictwa Niemiec, Malty, Litwy i Finlandii. Polskie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostało zaproszone do udziału w konferencji celem przedstawienia perspektywy kraju dotkniętego ASF. W swoim wystąpieniu wiceminister Zarudzki poinformował, że ASF stanowi obecnie największe zagrożenie dla sektora produkcji mięsa wieprzowego w naszym kraju. Polska podejmuje intensywne, wielokierunkowe działania mające na celu zahamowanie rozprzestrzeniania się wirusa ASF na pozostałą część kraju oraz Unii Europejskiej.

- Polska przygotowała program wsparcia finansowego i liczy na wsparcie państw członkowskich UE oraz Komisji Europejskiej. Bez wsparcia z udziałem środków z budżetu UE Polska nie jest w stanie poradzić sobie ze skutkami wirusa ASF - podkreślił minister Zarudzki w swoim wystąpieniu.

W dalszej kolejności podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki miał możliwość przysłuchania się debacie panelowej poświęconej tzw. Deklaracji Cork 2.0, przyjętej we wrześniu 2016 r. w miejscowości Cork, a dotyczącej poprawy życia na obszarach wiejskich. W debacie panelowej zorganizowanej przez Komisję Europejską udział wzięli: minister wyżywienia i rolnictwa Niemiec Christian Schmidt, komisarz UE ds. rolnictwa i rozwoju wsi Phil Hogan, członek Parlamentu Europejskiego Herbert Dorfmann, doradca Komitetu Regionów Tony Buchanan, członek Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego Tom Jones oraz szef Centrum OECD w Berlinie Heino von Meyer.

Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki odwiedził także stoiska polskich wystawców oraz spotkał się z przedstawicielami władz samorządowych regionów obecnych na targach.

W dniach 21-22 stycznia br. odbył się 9. Szczyt Ministrów Rolnictwa pt. „Rolnictwo i woda kluczem do wyżywienia świata”.

Targi Zielony Tydzień to jedne z najważniejszych światowych targów konsumenckich przemysłu spożywczego, rolnictwa i ogrodnictwa. Obecna, 82. ich edycja, zgromadziła 1650 wystawców z 66 państw, a rolę Kraju Partnerskiego pełniły w tym roku Węgry. Producenci z całego świata korzystają z możliwości zaprezentowania swoich produktów na stoiskach narodowych oraz regionalnych, umacniając tym samym swój wizerunek na rynku niemieckim.

Tradycyjnie też uczestniczą w nich również instytucje i regiony z Polski. W tym roku, oprócz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, prezentowały się województwa: dolnośląskie, małopolskie, kujawsko-pomorskie, lubuskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prezentowało własne stoisko informacyjno-promocyjne, na którym zwiedzający mogli uzyskać informacje dotyczące rolnictwa i gospodarki żywnościowej w Polsce oraz programów żywności wysokiej jakości. Motywem przewodnim wystąpienia było hasło „Polska smakuje” a odwiedzający stoisko ministerstwa mieli okazję spróbować polskich produktów spożywczych jak również zapoznać się z broszurami dotyczącymi polskiej żywości i rolnictwa. Na stoisku obecni byli przedstawiciele firm, których produkty zostały wyróżnione znakiem Poznaj Dobrą Żywność oraz producenci żywności tradycyjnej, ekologicznej i regionalnej z następujących firm: Fanex, Agro-Danmis Gramowscy Sp.J., Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA, Wiatrowy Sad, Browar Witnica, Uzdrowisko Busko Zdrój S.A., Tłocznia Maurer, OSM Łobżenica, Victoria Cymes, Browar Koreb, OSM w Grodzisku Mazowieckim, Zakłady Mięsne Nowak, OSM w Łowiczu, Tłocznia Soków Owocowych VERO, Cukiernicza Spółdzielnia Roksana, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Mlekovita Pyrzyce, Agi, Strawa, Nasz Sad, Ostromecko, Browar Edi, Octim, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, OSM Garwolin, OSM Top Tomyśl, Ogródek Dziadunia, Dega, OSM Czarnków, OSM Wieluń, Taurus.

Na stoisku resortu w dniu 20-24 stycznia 2017 r. odbyły się pokazy kulinarne i degustacje polskich produktów spożywczych i potraw z tych produktów (polskie zupy, kiełbasy, kabanosy, pasztety, śledzie, sery, pieczenie wieprzowe). http://www.minrol.gov.pl/

Wizyta podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego 2Wizyta podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego 3Wizyta podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego 4Wizyta podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego 5Wizyta podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego 6Wizyta podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego 7Wizyta podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego 9Wizyta podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego 10Wizyta podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego 11

 

 

Czytany 741 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6