piątek, 26 maj 2017 13:16

Wariacje na temat klasyków kuchni wielkanocnej

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Chrzan jest symbolem siły fizycznej i witalności. Nie może zabraknąć go w święconce, jest także nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Prezentujemy kilka przepisów.

Ziemniaki z kabanosami i kremem chrzanowym; śledź z sosem chrzanowym, mięsne muffinki z ziemniaczano-chrzanowym kremem - to propozycje zwłaszcza dla miłośników charakterystycznego, ostrego smaku chrzanu. 

Do przygotowania wariacji na temat wielkanocnych potraw z chrzanem zapraszają laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. 

Celem realizowanego od 2011 roku jest propagowanie wysokiej jakości artykułów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Certyfikat „Doceń polskie” nie jest nadawany automatycznie: zdobywają go wyłącznie produkty posiadające polski akcent, którym specjaliści z branży spożywczej przyznają wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Produkty polskich firm są oceniane podczas atestacji żywności, najbliższa z nich odbędzie się 26 kwietnia br. w Sosnowcu.

I. Śledź z rzodkiewką i porem

Przepisem dzieli się Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” Sp. z o.o. z Kielc, która oferuje konsumentom 4 produkty z godłem „Doceń polskie” i tytułami TOP PRODUKT. Laury programu promocyjnego zdobył m.in. Chrzan Luksusowy.

Składniki:

- 4 płaty śledzia solonego

- sok z 1/2 cytryny

- 1 łyżeczka cukru trzcinowego

- 1 łyżka Majonezu Kieleckiego

- 5 łyżek jogurtu naturalnego 

- sól

- 1/2 łyżeczki Chrzanu Luksusowego (nagrodzonego znakiem jakości „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)

- por (biała część)

- 1 jabłko

- pęczek rzodkiewki

- szczypiorek (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy w wodzie, a następnie kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny, po czym odstawiamy na godzinę. Jogurt naturalny, Majonez Kielecki i Chrzan Luksusowy mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę także ścieramy na tarce, pora drobno kroimy (1/3 rzodkiewki i pora odkładamy do dekoracji), dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Tak przygotowane składniki łączymy z sosem i dodajemy śledzie. Przekładamy wszystko do naczynia, wierzch ozdabiamy rzodkiewką, porem i ewentualnie szczypiorkiem.

II. Mięsne muffiny z kremem chrzanowym

Receptura zaczerpnięta ze zbiorów Ogródka Dziadunia. Firma z Wąsosza Dolnego regularnie bierze udział w atestacjach żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie”. Certyfikaty jakości programu „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT zdobyło 7 propozycji tej firmy. Jedną z nich jest Papryka konserwowa.

Składniki (na 12 mięsnych muffin):

- 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki) lub gotowego mięsa mielonego

- 1 średnia cebula

- 1 jajko

- majeranek

- szczypta ziół prowansalskich

- czosnek granulowany

- bułka tarta

- sól, pieprz do smaku

- Papryka konserwowa Ogródek Dziadunia, TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”, nagrodzona dwukrotnie

- olej i bułka tarta do wysmarowania foremki

Ziemniaczany krem:

- 6 średnich ziemniaków

- masło 82% (kawałek)

- słodka śmietana

- 2 łyżeczki chrzanu tartego (może być więcej) Ogródek Dziadunia

- kolorowy pieprz, sól

- drobny szczypiorek

Wariacje na temat klasykow1Sposób przygotowania:

Mięso (jeśli nie używamy gotowego) mielimy, a cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. W misce umieszczamy mięso, jajko, paprykę, cebulę, a także przyprawy i bułkę tartą. Mieszamy dokładnie całość i formujemy 12 kul. Formę do muffinek smarujemy lekko olejem, następnie obsypujemy ją bułką tartą. Wkładamy kule do formy, ugniatamy i wyrównujemy. 

Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (program góra/dół) na 30-40 minut. 

Gdy muffiny się pieką obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną dodajemy do nich masło, śmietanę i chrzan, następnie mieszamy składniki i robimy z nich gładkie puree. Gotowy krem wykładamy na upieczone muffiny. Całość dekorujemy świeżym pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. 

III. Zapiekane ziemniaki z kabanosami i kremem chrzanowym

Propozycja firmy Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. Asortyment producenta obejmuje 10 specjałów marki Maestro nagrodzonych znakiem „Doceń polskie” i tytułami TOP PRODUKT. Składnikiem zapiekanych ziemniaków są Kabanosy Pieczone Maestro Pepperoni tego producenta. 

Składniki:

- 16 sztuk ziemniaków

- 175 g (1 paczka) Kabanosów Pieczonych Maestro Pepperoni - TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”

- 200 g sera żółtego

- 1 cebula

- 1 łyżka majonezu

- 1 pęczek natki pietruszki

- olej rzepakowy - do smaku

- przyprawa do ziemniaków

- gałka muszkatołowa

Krem chrzanowy:

- 400 g korzenia chrzanu

- 400 g gęstej, kwaśnej śmietany

- 6 jajek ugotowanych na twardo

- 4 łyżki majonezu

- sok z 1 cytryny

- sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Krem Chrzanowy:

Chrzan obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym (ewentualnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach). Następnie przekładamy 2/3 chrzanu na sitko wyłożone gazą i przelewamy 1 szklanką wrzątku, dobrze odsączamy. Mieszamy z resztą chrzanu i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę jajka, śmietanę i majonez. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki.

Wariacje na temat klasykow2Zapiekane ziemniaki:

Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach i studzimy. Z górnej części ścinamy skórę i wydrążamy miąższ. Do środka każdego wydrążonego ziemniaka dodajemy łyżeczkę kremu chrzanowego, po czym układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.

Wydrążony wcześniej z ziemniaków miąższ drobno siekamy i przekładamy do miski. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Zarumienioną cebulę przekładamy do posiekanego miąższu z ziemniaków. Do miski dodajemy pokrojone drobno kabanosy, 3/4 startego sera oraz 1 łyżeczkę majonezu. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz gałką muszkatołową. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy ziemniaki, wierzch posypujemy resztą startego sera.

Całość wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na 5-10 min (termoobieg + górna funkcja opiekania) aż ser się przyrumieni. ν

 

 

Czytany 749 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6