wtorek, 18 luty 2014 12:33

Mimo kryzysu

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Zakłady mięsne inwestują w maszyny. Nasz rynek mięsa charakteryzuje się wysoko posuniętym brakiem specjalizacji w produkcji, a także dużym stopniem rozdrobnienia producentów i dostawców surowca. To utrudnia standaryzację. Nie mniej, wiele zakładów mimo kryzysu wciąż inwestuje.

  Są to inwestycje poprawiające konkurencyjność, głównie przez obniżenie kosztów produkcji, bądź optymalne wykorzystanie surowca - zauważa w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Piotr Halemba, Sales Manager w firmie Marel.
- Jak rynek maszyn i urządzeń dla branży mięsnej radzi sobie w czasie kryzysu?
- Rynek rośnie - powoli, ale stabilnie. Wiele zakładów branży mięsnej, mimo kryzysu wciąż inwestuje i są to inwestycje poprawiające konkurencyjność, głównie przez obniżenie kosztów produkcji bądź optymalne wykorzystanie surowca.
- Mówi się, że dogoniliśmy już pod tym względem kraje wysokorozwinięte.
- Porównanie do rynków wysokorozwiniętych jest dość trudne, ponieważ nasz rynek charakteryzuje się wysoko posuniętym brakiem specjalizacji w produkcji, a także dużym stopniem rozdrobnienia producentów i dostawców surowca, a to utrudnia standaryzację. Na rynkach wysokorozwiniętych dominują duże, wysokowyspecjalizowane zakłady. Powoli jednak obserwujemy zmiany w tym kierunku także na naszym rynku. Nie oznacza to, że nasz rynek odstaje od rynków bardziej rozwiniętych wręcz przeciwnie w ubiegłych latach zakłady musiały ponieść znaczące inwestycje, wielokierunkowe.

- Czy zakup nowych maszyn to właściwy kierunek dla zakładu chcącego optymalizować produkcję? polskie zakłady inwestują w maszyny- Oczywiście, w dobie spowolnienia każde ograniczenie kosztu produkcji prowadzi do zwiększenia konkurencyjności na trudnym i wymagającym rynku. Prowadzi to zwiększenia efektywności, ale równie istotne jest optymalne wykorzystanie surowca.
- Jakie trendy dostrzega Pan na rynku maszyn?
- W ostatnim czasie dużego znaczenia nabierają urządzenia, które ograniczają stopień strat surowca - poprzez jego lepsze wykorzystanie. Mam tu mam na myśli oprogramowanie umożliwiające
monitorowanie w czasie rzeczywistym każdego etapu przetwarzania surowca począwszy od jego przyjęcia do zakładu czy rozbioru, a skończywszy na magazynie wyrobów gotowych. Drugi kierunek to standaryzacja produktów i produkty stało wagowe, które są w coraz większym stopniu wymagane od dostawców sieci handlowych - ograniczenie w tym przypadku przeważeń ma najistotniejsze znaczenie. Polskie zakłady inwestują w maszyny
- Czy obecnie firma mięsna może rozwijać się bez uwzględnienia inwestycji w nowe technologie?
- Brak inwestycji, zwłaszcza w nowe technologie, często ograniczające koszty produkcji w końcowej fazie może prowadzić do utraty rynku. Przy tak dużej konkurencji, często cenowej, ciągła optymalizacja procesów produkcyjnych jest konieczna. Jednak musi to być połączone ze specjalizacją produkcji.
- W czasie spowolnienia gospodarczego inwestycje w maszyny muszą być wyważone. Czy nie obawia się Pan spadku inwestycji?

Czytany 1860 razy

Najnowsze od Redakcja

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6