• 1 Maszyny masarskie w produkcji roślinnych alternatyw mięsa
  • 2 Myślał indyk o niedzieli... - walory odżywcze mięsa indyczego
  • 3 Fotowoltaika na dobre i złe czasy
  • 4 Drób: Chiny blokują Amerykanów
  • 5 Sealed Air zorganizował wirtualną konferencję pod tytułem „Potęga próżni”
  • 6 Rynek mięsa - analiza Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
  • 7 Lissner Engineers + Architects: wirtualna rzeczywistość w obrazowaniu przestrzennym instalacji, układu i wielkości maszyn
  • 8 Uzyskanie przewagi konkurencyjnej poprzez doskonalenie procesów
  • 9 Różne trendy cenowe na europejskim rynku tuczników. Spodziewane są dalsze impulsy wzrostowe
  • 10 Zastosowanie związków fosforu w technologii mięsa
  • 11 Rozbiór i klasowanie wołowiny
  • 12 Nadprodukcja żywca wieprzowego spowodowana koronakryzysem została zagospodarowana
  • 13 Barwa mięsa i przetworów mięsnych, możliwości i ograniczenia zachowania wysokiej jakości konsumenckiej
  • 14 Na polskim rynku widać znaczącą korektę cen żywca wieprzowego w górę
  • 15 Nowe Prawo Wodne - jak mniej stracić na zmianach? WODY OPADOWE I ROZTOPOWE

NAJNOWSZY NUMER - EDYCJA Z LINKAMI DO STRON, PRODUKTÓW I FILMÓW

WIADOMOŚCI BRANŻOWE

SKLEP MIĘSNY

  • Współczesne trendy wyboru i akceptacji wyrobów mięsnych
    Współczesne trendy wyboru i akceptacji wyrobów mięsnych

    Ze wzrostem liczby różnorodnych produktów mięsnych na rynku i możliwości finansowych konsumentów wzrasta również znaczenie oceny sensorycznej przy dokonywaniu wyborów podczas zakupów, co ma ekonomiczne odzwierciedlenie w procesie tworzenia i rozwoju nowych produktów. Zależność ta nakłada na producentów obowiązek ścisłej kontroli tekstury. Dla producentów tekstura jest często miernikiem jakości przerobowej surowca.

    w SKLEP MIĘSNY Czytany 1526 razy Czytaj dalej...
  • Metody utrwalania mięsa i przetworów mięsnych
    Metody utrwalania mięsa i przetworów mięsnych

    Właściwe utrwalanie mięsa i jego przetworów umożliwia dłuższe przechowywanie oraz transport na dalsze odległości, co stwarza możliwość normalnego zaopatrzenia i wyżywienia ludności, niezależnie od rejonizacji i sezonowości podaży żywca.

    w SKLEP MIĘSNY Czytany 9596 razy Czytaj dalej...
  • Lady chłodnicze ITALFROST - CRIOCABIN
    Lady chłodnicze ITALFROST - CRIOCABIN

    Eksponowane w ladzie chłodniczej mięso jest towarem bardzo wymagającym. Jego doskonała kondycja zależy od panujących warunków. Szczególną uwagę należy zwrócić na wilgotność, temperaturę oraz prędkość przepływu powietrza. Wszystkie te elementy składowe mają wpływ na barwę, świeżość oraz występowanie osuszki.

    w SKLEP MIĘSNY Czytany 3572 razy Czytaj dalej...
  • Premiumizacja - klienci oczekują więcej
    Premiumizacja - klienci oczekują więcej

    Obecne nurty żywieniowe niezwykle szybko rozwijają kategorię zdrowych, smacznych produktów, często tożsamych z półką „premium”.

    w SKLEP MIĘSNY Czytany 3017 razy Czytaj dalej...
  • Lada chłodnicza a projektowanie doświadczeń klienta
    Lada chłodnicza a projektowanie doświadczeń klienta

    Projektowanie doświadczeń klienta to wyzwanie dzisiejszego handlu, które bezpośrednio przekłada się na zysk punktu handlowego. Współczesny klient szuka nie tylko produktu, ale miejsca, w którym czuje się dobrze, w którym ma podświadome przekonanie o zaspokajaniu jego potrzeb. Kupuje przez i dzięki zmysłom – wzrok, słuch, zapach, dotyk, … smak – one sprzedają!

    w SKLEP MIĘSNY Czytany 3068 razy Czytaj dalej...

TECHNOLOGIE PRODUKCJI

Technologie tradycyjne

  • Święta Wielkanocne z wielkopolskim smakiem, czyli z Kiełbasą Parzoną Białą
    Święta Wielkanocne  z wielkopolskim smakiem,  czyli z Kiełbasą Parzoną Białą

    Wielkopolska, to jeden z największych regionów w Polsce, a jej sercem jest Poznań, miasto, w którym występuje zderzenie kulturowe, międzykulturowe z tradycją. Region w swojej specyfice znacznie wyróżnia się charakterystyczną gwarą, którą trudno niekiedy zrozumieć osobom z innych stron Polski. Na uwagę zasługują tu nie tylko zabytki architektury i niepowtarzalne krajobrazy sprzyjające różnym formom turystyki, stanowiące o wyjątkowości Wielkopolski, ale również kulinarne dziedzictwo. Stanowi ono europejską sieć regionalnego dziedzictwa kulinarnego w oparciu o tradycyjne receptury, techniki oraz metody obróbki utrwalania i przetwarzania. 

    w TECHNOLOGIE TRADYCYJNE Czytany 2604 razy Czytaj dalej...
  • Jedzmy gęsi - na zdrowie!
    Jedzmy gęsi - na zdrowie!

    Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Jemy je jednak rzadko, choć mięso jest smaczne, a gęsi tłuszcz ze względu na zwiększony udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest korzystny dla zdrowia. Ponad 95 proc. polskiej gęsiny trafia do Niemiec.

    w TECHNOLOGIE TRADYCYJNE Czytany 5327 razy Czytaj dalej...
  • Baleron wędzony gotowany
    Baleron wędzony gotowany

    Pan Kazimierz Stańczyk prezentuje kolejny przepis na wędlinę produkowaną metodą starą, sprawdzoną, pamiętaną z dawna przez zmysły polskiego konsumenta. Ten zapach, ten smak, ten wygląd ..., tak, to jest stary, dobry baleron.

    w TECHNOLOGIE TRADYCYJNE Czytany 7360 razy Czytaj dalej...
  • Mikrobiolodzy: Grillowanie może być niebezpieczne.
    Mikrobiolodzy: Grillowanie może być niebezpieczne.

    Kierownik Pracowni Diagnostyki Bakteryjnych Zakażeń Przewodu Pokarmowego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny dr n.med Jolanta Szych powiedziała, że od kilku lat w Polsce występują szczególnie groźne bakterie z gatunku

    w TECHNOLOGIE TRADYCYJNE
    Etykiety: grillowanie
    Czytany 4558 razy Czytaj dalej...

Nowe technologie

  • Rozwój robotyzacji w przemyśle mięsnym
    Rozwój robotyzacji w przemyśle mięsnym

    Przemysł mięsny stanowi największą część sektora przemysłu spożywczego w Polsce. Dzięki zastosowaniu odpowiednich komponentów, na każdym etapie produkcji maszyn, znacząco zmniejsza się ryzyko przerwania ciągłości pracy linii produkcyjnej, a wyposażone w nowoczesne maszyny zakłady produkcyjne nie odbiegają od światowych standardów. Jakość i efektywność maszyn w dużym stopniu jest związana ze stosowaniem przez producentów nowoczesnych rozwiązań w zakresie sterowania. Na etapie projektowania, a później produkcji, uwzględnienie środowiska pracy maszyn jest niezwykle istotne. W branży mięsnej, gdzie obróbce, a następnie przetworzeniu poddawane są duże ilości mięsa, liczy się bezawaryjność urządzeń, funkcjonalność oraz łatwa obsługa. 

    w ROBOTYKA I AUTOMATYKA Czytany 2194 razy Czytaj dalej...
  • Roboty Stäubli w przemyśle spożywczym
    Roboty Stäubli w przemyśle spożywczym

    Od wielu lat roboty Stäubli cieszą się dużym zainteresowaniem producentów żywności na całym świecie. Duży wybór robotów, takich jak TP80 Fast Picker, Scara czy roboty sześcioosiowe razem z zaawansowaną kinematyką Stäubli, zapewniają uniwersalność zastosowań tych urządzeń w przemyśle spożywczym.

    w ROBOTYKA I AUTOMATYKA Czytany 2729 razy Czytaj dalej...
  • Nowy robot usprawniający procesy przenoszenia produktów mięsnych
    Nowy robot usprawniający procesy przenoszenia produktów mięsnych

    Duński Instytut Technologiczny (DTI) zaprezentował nowego robota o nazwie Meat Mover, który przejmuje ręczne procesy robocze przenoszenia mięsa wieprzowego. Konstruktorzy tworzący Meat Movera przewidują znaczne zainteresowanie tego typu rozwiązaniami w niedalekiej przyszłości.

    w ROBOTYKA I AUTOMATYKA Czytany 2068 razy Czytaj dalej...

NAJNOWSZY NUMER: Mięsne Technologie 1/2020 (WIOSNA)

Zrzut ekranu 2020 05 12 o 12.23.51

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...

Mięsne Technologie 4/2019 ZIMA

MT 4 OKADKA1

Mięsne Technologie 3/2019 JESIEŃ

mieso 3 2019 www 1

Mięsne Technologie 2/2019 LATO

 miesne technologie 2 2019 www 1 min

Mięsne Technologie 1/2019 WIOSNA

 mieso 1 2019 www 1
  • 1
  • 2