Mięso indycze budzi coraz większe zainteresowanie konsumentów ze względu na aspekt zdrowotny i przetwórczy, jego spożycie ulega zmianom z tendencją wzrostową.

czwartek, 04 czerwiec 2020 11:36

Rozbiór i klasowanie wołowiny

Z chłodni ćwierćtusze są wysyłane do hali rozbioru. Linia rozbioru StreamLine firmy Marel to inteligentne i elastyczne narzędzie służące do monitorowania, analizy i maksymalizacji produkcji w hali rozbiorowej. Dzięki temu systemowi można gromadzić i analizować wszystkie dane dotyczące całego procesu rozbioru.

EQS International to firma działająca w sektorze Quality Assurance i Business Excellence, współpracująca ze światowej klasy jednostkami certyfikującymi. Naszą główną domeną są audyty, inspekcje, weryfikacje, opiniowanie oraz szkolenia. Bazując na doświadczeniu oferujemy szeroką gamę usług dla przedsiębiorstw. Kierujemy się niezmiennie zasadą bezstronności, wiarygodności i rzetelności w podejmowanych działaniach.

Z białek pochodzenia zwierzęcego mających duże znaczenie w przemyśle mięsnym należy wymienić białka mleka. W skład tych białek wchodzą frakcje białek kazeinowych oraz białka serwatkowe. Najważniejszą cechą białek mleka jest ich zdolność emulgująca i z tym związana zdolność zatrzymywania wody.

Pożądana barwa mięsa i wyrobów mięsnych jest jednym z podstawowych czynników dobrej jakości. Sugeruje ona konsumentowi, że oferowany wyrób jest świeży oraz smaczny i zachęca do zakupu. W tej sytuacji niezwykle ważne jest uzyskanie prawidłowego zabarwienia produktu. Jednak zdefiniowanie prawidłowego zabarwienia jest trudne, gdyż produkty mięsne są dość zróżnicowane. Należy więc przyjąć, że właściwa barwa to ta, która odpowiada przyzwyczajeniom konsumenta. Barwa mięsa i wyrobów mięsnych jest wrażeniem wzrokowym. Zostało ono wywołane przede wszystkim obecnością barwników, ale jego intensywność zależy także od składu tkankowego i struktury surowca, a nawet składu chemicznego.

NAJNOWSZY NUMER: Mięsne Technologie 1/2020 (WIOSNA)

Zrzut ekranu 2020 05 12 o 12.23.51