piątek, 29 marzec 2024
piątek, 21 marzec 2014 10:55

Jedzmy gęsi - na zdrowie!

Przeczytasz w: 2 - 3 min

Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Jemy je jednak rzadko, choć mięso jest smaczne, a gęsi tłuszcz ze względu na zwiększony udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest korzystny dla zdrowia. Ponad 95 proc. polskiej gęsiny trafia do Niemiec.

   Statystyczny Polak zjada zaledwie kilka dekagramów gęsiny rocznie, spożycie to wzrasta, ale nieznacznie – poinformował Grzegorz Dybowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Dodał, że są programy, które promują spożycie gęsiny, ale po to, by uzyskać w efekty, potrzeba kilka lat. 

   Programem zachęcającym do jedzenia gęsi jest 3-letnia kampania promująca drób wysokiej jakości, współfinansowana ze środków unijnych, którą firmuje Krajowa Rada Drobiarstwa. Chodzi o Program Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (czyli Quality Assurance for Food Products). Uzyskanie takiego znaku ma pomagać w akcjach zachęcających do kupowania gęsiny jak też w eksporcie tego mięsa. Są też programy regionalne, najważniejszy – w województwie kujawsko-pomorskim gdzie jest centrum hodowli polskiej gęsi owsianej.
   Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Rozkwit produkcji nastąpił w XIX wieku, kiedy to na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie ponad 3,5 mln. żywych gęsi. Natomiast potrawy z gęsiny znane są w Polsce już od XVI wieku, mięso to często gościło na królewskich stołach, np. jej wielbicielem był Jan III Sobieski. O tradycji spożywania gęsiny w dawnej Polsce, mówią stare przysłowia „Na świętego Marcina dobra gęsina” czy „Święto Marcina dużo gęsi zarzyna”.
  

 W Polsce produkuje się ok. 20 tys. ton tego mięsa (rocznie – 6 mln sztuk), do 95 proc. gęsiny eksportowane jest do Niemiec. Małe ilości gęsiny sprzedawane są także do Szwajcarii, Danii oraz Anglii. Jest to produkcja ustabilizowana i niszowa – zaznaczył Dybowski. Produkcja gęsi jest sezonowa. Świeży drób można kupić tylko na jesieni – od listopada do grudnia, później sprzedawany jest w formie zamrożonej.
   Według wiceprezesa Krajowej Rady Drobiarskiej Macieja Przyborskiego, do 2011 r. produkcja gęsi rozwijała się dobrze. Jednak w ubiegłym roku okazało się, że rynek zbytu gęsi w Niemczech bardzo się skurczył, kupiono od nas znacznie mniej tego drobiu niż zazwyczaj. W związku z tym część zakładów pozostała z ogromnymi zapasami zamrożonych gęsi.
   Zakłady były zmuszone do obniżenia ceny gęsiny z 4 euro do poniżej 2 euro za kilogram. Przekłada się to pozytywnie na polskiego konsumenta, który może ją kupić taniej. Obecnie supermarkety zaproponowały cenę poniżej 10 zł za kilogram. Dodatkowo do konsumpcji gęsi zachęcają różne kampanie, więc jest nadzieja, że będziemy jej jeść więcej, a to pomoże producentom gęsi – tłumaczył Przyborski.
Zdaniem wiceprezesa, nie można obecnie liczyć na wzrost konsumpcji gęsi w Niemczech. Dlatego niektóre firmy, które w ubiegłym roku nie sprzedały gęsi, w tym roku ograniczyły produkcję, choć dwa największe zakłady ją zwiększyły. Produkcją gęsi zajmuje się osiem zakładów, z czego cztery największe dostarczają 80 proc. gęsiny.


www.agronews.com.pl

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.