wtorek, 04 luty 2020 11:02

Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 3.0 - relacja z wydarzenia

Oceń ten artykuł
(1 głos)

31 stycznia w Hotelu 500 Tarnowo Podgórne (koło Poznania) odbył się Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 3.0. To już trzecia edycja Kongresu, dawniej występująca pod nazwą Narodowy Dzień Świni. Tym razem wydarzenie zgromadziło przeszło 300 uczestników z całego kraju i z zagranicy, w tym: hodowców i producentów trzody chlewnej, lekarzy weterynarii, techników weterynarii, zootechników, pracowników akademickich, producentów pasz i dodatków paszowych oraz innych graczy z branży.

W tym roku Kongres Trzoda 3.0 przeniósł się na poziom międzynarodowy, dzięki obecności zagranicznych prelegentów oraz przedstawicieli firm z aż 10 europejskich krajów takich, jak: Holandia, Belgia, Węgry, Niemcy, Francja, Litwa, Łotwa, Ukraina, Rumunia i Wielka Brytania. Uczestnicy mieli możliwość brania udziału w prelekcjach, odbywających się w ramach 3 sekcji: Zarządzanie, Żywienie oraz Dobrostan (przeznaczonej dla lekarzy weterynarii, techników weterynarii oraz zootechników).

 2

(Denise Cardoso, Animine)

W programie wydarzenia znalazły się niezwykle interesujące wykłady, które przyciągnęły na salę tłumy słuchaczy. Tematem przewodnim, który wywoływał mnóstwo emocji, był oczywiście Afrykański Pomór Świń. Prof. Elżbieta Szymańska z SGGW w Warszawie w obrazowy sposób omówiła kwestię oddziaływanie ASF na zmiany cen żywca wieprzowego w kraju. Z kolei p. Jacek Strzelecki (ekspert ds. chińskiego rynku rolno-spożywczego) poruszył temat Afrykańskiego Pomoru Świń w Chinach, jak się okazało zagadnienia bardzo ciekawego dla słuchaczy – zarówno hodowców, jak i firm oraz pracowników akademickich.

 3

(p. Jacek Strzelecki)

Inne prelekcje bynajmniej nie odbiegały zainteresowaniem od tych, dotyczących ASF. Thomas Bruner (austriacki hodowca z Tomasziwka Farm na Ukrainie) mówił o swoim doświadczeniu w żywieniu trzody chlewnej bez stosowania antybiotyków. Z kolei Udo Dul z Węgierskiej Izby Rolniczo-Gospodarczej, Wilhelm Rekstys z Litewskiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej oraz Dzintra Lejniece z Łotewskiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej podzielili się ze słuchaczami istotnymi informacjami, dotyczącymi sytuacji na rynku trzody chlewnej w ich kraju.

W ramach sekcji „Żywienie” naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Instytutu Zootechniki PIB, SGGW w Warszawie, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju wygłosili prelekcje, które poruszały kwestie dotyczące: składników pokarmowych w żywieniu świń, nasion roślin bobowatych, nasion i produktów ubocznych roślin oleistych oraz zbóż i produktów ubocznych. Moderatorem tej sekcji był dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, który rzucił nowe światło na wykorzystanie żyta w żywieniu świń.

W sekcji „Dobrostan” lekarze weterynarii (specjaliści ds. chorób trzody chlewnej) przyciągnęli słuchaczy na salę takimi tematami jak: „Bioasekuracja na poziomie stada, gospodarstwa”, „Afrykański pomór świń ognisko nr 28/2019, likwidacja 26-30.07.2019” oraz „Efektywność rozrodu, sterowanie rozrodem loch”. Moderatorem tej sekcji był lek. wet. Tomasz Kruppa ze Stowarzyszenia Globalwet, który przestawił temat zastosowania altrenogestu w codziennej pracy lekarza weterynarii.

 4

(Mandes Verhaagh, Johann Heinrich von Thünen Institute)

Podczas Kongresu Trzoda 3.0 odbyła się także konferencja prasowa, w której udział wzięli: dr hab. inż. Elżbieta Szymańska, prof. SGGW, p. Jacek Strzelecki (ekspert ds. chińskiego rynku rolno-spożywczego) oraz lek. wet. Marek Pirsztuk (Powiatowy Lekarz Weterynarii w Augustowie). Głównym tematem konferencji była aktualna sytuacja na polskim i światowym rynku trzody chlewnej. Również tutaj, największe poruszenie wywoływał temat Afrykańskiego Pomoru Świń.

 5

(konferencja prasowa)

Uczestnicy mieli także możliwość skontaktowania się z wieloma firmami, które prezentowały swoje rozwiązania stosowane w hodowli trzody chlewnej w ramach wystawy branżowej. W Kongresie wzięło udział łącznie 18 wystawców z Polski i z zagranicy. Partnerem Generalnym tegorocznej edycji była firma Viridis.

 6

(wystawa branżowa)

Nie da się ukryć, że Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 3.0 okazał się być dużym sukcesem. Firma InConventus Group już po raz kolejny pokazała, że organizacja konferencji o międzynarodowym zasięgu nie jest dla niej problemem. Organizatorzy już teraz planują kolejny Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 4.0. Więcej szczegółów na stronie internetowej: www.pig-congress.com

 

Czytany 620 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...

Mięsne Technologie 3/2019 JESIEŃ

mieso 3 2019 www 1

Mięsne Technologie 2/2019 LATO

 miesne technologie 2 2019 www 1 min

Mięsne Technologie 1/2019 WIOSNA

 mieso 1 2019 www 1
  • Próżnia a czas przydatności do spożycia +

    Utrzymanie jakości i trwałości mięsa jest jednym z ważniejszych celów pakowania w przemyśle mięsnym. Jakość dla konsumenta kryje się w Więcej...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Mięsne Technologie 4/2019 ZIMA

MT 4 OKADKA1