wtorek, 09 czerwiec 2020 06:42

Różne trendy cenowe na europejskim rynku tuczników. Spodziewane są dalsze impulsy wzrostowe

Oceń ten artykuł
(1 głos)

W krajach Unii Europejskiej ceny żywca wieprzowego w 23 tygodniu miały różne trendy. W Belgii cena wzrosła o 10 centów. Należy mieć jednak na uwadze fakt, że z powodu ASF w ostatnim okresie ceny w Belgii były na stosunkowo niskim poziomie.

Niewielkie wzrosty cenowe zaznaczyły się w Hiszpanii, która wchodzi w okres mniejszej podaży żywca z powodu wyższych temperatur powietrza.

Na niezmienionym poziomie pozostała cena w Niderlandach, Francji, Austrii wskazując na zrównoważony rynek. Spadek o 4 centy zanotowano w Danii – informuje ISN. W dniu 3/06/2020 cena VEZG w Niemczech pozostała bez zmian 1,66 €/kg (wbc).

Zamknięcie dużej ubojni w Niderlandach z powodu koronawirusa było powodem napływu tańszego żywca wieprzowego do Polski. Rośnie również krajowy import taniej wieprzowiny z Danii, Niemiec i Niderlandów wywołując presją na cenę trzody chlewnej na rynku krajowym. W monitorowanych zakładach średnia cena skupu spadła o 10 groszy /kg (wbc).

Z powodu odmrażania sektora gastronomii, restauracji i hoteli, sezonu grillowego oraz rosnącego eksportu do Chin spodziewane są dodatkowe impulsy rynkowe. Jak informuje Reuters, Chiny nie będą importować soi i wieprzowiny z USA. Zanosi się na kolejny zwrot w stosunkach handlowych pomiędzy dwiema największymi gospodarkami świata. Według Genesus, od lutego 2020 r. cena żywca wieprzowego w Chinach spadła o 21%, ale dalej jest to wysoki poziom 30,1 juanów/kg (ok. 16,5 zł/kg) w maju br. Spadek ceny wieprzowiny nastąpił w wyniku częściowej odbudowy pogłowia świń zlikwidowanego w wyniku zakażenia ASF, ograniczonej konsumpcji spowodowanej pandemią COVID-19, rekordowemu wzrostowi importu oraz uwalnianiu rezerw państwowych.

Zatrzymanie importu wieprzowiny z USA na rynek chiński w wyniku działań politycznych władz chińskich sprzyjać będzie wzrostowi dostaw z innych rejonów świata, w tym z Unii Europejskiej. Prawdopodobnie władze chińskie nie będą chciały dopuścić do wzrostu cen wieprzowiny. Jednym z elementów stabilizujących rynek wieprzowiny jest import. Jeżeli konflikt na linii USA-Chiny będzie się przedłużał, to unijni eksporterzy mogą liczyć na rosnące zamówienia, co z kolei przyczyni się do wzrostu ceny żywca wieprzowego w krajach UE.

Aleksander Dargiewicz

http://www.kzp-ptch.pl/95-aktualnosci/3797

Czytany 46 razy

NAJNOWSZY NUMER: Mięsne Technologie 1/2020 (WIOSNA)

Zrzut ekranu 2020 05 12 o 12.23.51

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Próżnia a czas przydatności do spożycia +

    Utrzymanie jakości i trwałości mięsa jest jednym z ważniejszych celów pakowania w przemyśle mięsnym. Jakość dla konsumenta kryje się w Więcej...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Metody utrwalania mięsa i przetworów mięsnych +

    Właściwe utrwalanie mięsa i jego przetworów umożliwia dłuższe przechowywanie oraz transport na dalsze odległości, co stwarza możliwość normalnego zaopatrzenia i Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Mięsne Technologie 4/2019 ZIMA

MT 4 OKADKA1

Mięsne Technologie 3/2019 JESIEŃ

mieso 3 2019 www 1

Mięsne Technologie 2/2019 LATO

 miesne technologie 2 2019 www 1 min

Mięsne Technologie 1/2019 WIOSNA

 mieso 1 2019 www 1