niedziela, 28 czerwiec 2020 06:55

Drób: Chiny blokują Amerykanów

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Amerykański gigant drobiarski  – Tyson Foods  – otrzymał od chińskich władz czerwone światło  w eksporcie drobiu do Państwa Środka w związku z potwierdzonymi zakażeniami koronawirusa wśród pracowników.  

Chiny podały, że  wstrzymują import z rzeźni należącej do amerykańskiego producenta, w której wykryto COVID  – 19. Zakład  znajduje się w Springdale w Arizonie.  Wszystkie produkty, które mają zostać wysłane lub które dotarły do  portów  zostaną wstrzymane przez urząd celny. Informacje o zawieszeniu przywozu chiński organ celny  podał w dniu 21 czerwca 2020 roku.  Nie jest to pierwszy przypadek chińskich restrykcji  handlowych  z powodu COVID  - 19. W ubiegłym tygodniu Chiny zawiesiły import produktów wieprzowych od  największego niemieckiego przetwórcy Tönnies po wybuchu koronawirusa u pracowników tego zakładu. Podobno Chiny w ostatnim czasie zaostrzyły nadzór nad importowaną żywnością, dopatrując się związku z  nowymi  przypadkami zakażeń w Chinach z hurtowymi rynkami żywności.  Rzekomo Pekin wprowadził procedury  przeprowadzania dodatkowych testów  w kierunku koronawirusa  dla importowanego mięsa, owoców morza i  świeżych produktów. Pojawiły się doniesienia, że w chińskich portach już są pobierane liczne próbki mięsa w celu  wykonania testów.

Czytany 99 razy

NAJNOWSZY NUMER: Mięsne Technologie 1/2020 (WIOSNA)

Zrzut ekranu 2020 05 12 o 12.23.51

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Próżnia a czas przydatności do spożycia +

    Utrzymanie jakości i trwałości mięsa jest jednym z ważniejszych celów pakowania w przemyśle mięsnym. Jakość dla konsumenta kryje się w Więcej...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Metody utrwalania mięsa i przetworów mięsnych +

    Właściwe utrwalanie mięsa i jego przetworów umożliwia dłuższe przechowywanie oraz transport na dalsze odległości, co stwarza możliwość normalnego zaopatrzenia i Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Mięsne Technologie 4/2019 ZIMA

MT 4 OKADKA1

Mięsne Technologie 3/2019 JESIEŃ

mieso 3 2019 www 1

Mięsne Technologie 2/2019 LATO

 miesne technologie 2 2019 www 1 min

Mięsne Technologie 1/2019 WIOSNA

 mieso 1 2019 www 1