poniedziałek, 21 maj 2018 10:01

Brak zanieczyszczeń metalami. Rozwiązania kontrolne zgodne ze „standardem AA”.

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 głos)

 

Brytyjski producent angielskiej odmiany kaszanki (black pudding) pakowanej w zaciskany rękaw i naturalne osłonki szczyci się możliwością zagwarantowania, że jego produkty są wolne od zanieczyszczeń metalem i spełniają najwyższe standardy. Firma ta korzysta z zaawansowanych rozwiązań do kontroli produktów, dzięki którym spełnia wymogi „standardu AA” konsorcjum BRC.

Firma Bury Black Pudding Company korzysta z rodzinnych przepisów, które liczą sobie ponad 100 lat, i stawia sobie za cel produkcję delikatesowych wyrobów klasy premium przeznaczonych na rynek krajowy i międzynarodowy.

Dzięki systemom do wykrywania metali producent może zachować zgodność z najbardziej rygorystycznymi normami bezpieczeństwa żywności i ochronić swoją reputację. Kluczowa rola w tym procesie przypada wykrywaczom metali METTLER TOLEDO Safeline, które sprawdzają, czy produkty są wolne od metalowych zanieczyszczeń.

Maksymalizacja efektywności 
Dzięki odpowiednio dobranym systemom kontroli firma może zmaksymalizować produktywność. System HDS Pipeline sprawdza czarną i białą „kaszankę” przed napełnieniem zaciskanego rękawa.

Wykonany na zamówienie przenośnikowy system Profile Advantage odpowiada za kontrolę bardziej wymagających produktów, takich jak kaszanka w postaci dużych pęt i zamrożonych plastrów.

MettlerToledoŁatwa integracja
Pierwszym rozwiązaniem METTLER TOLEDO, z którym miała kontakt ta firma, był system wykrywania metali HDS. Kluczowymi czynnikami, które zadecydowały o zakupie, były łatwość użycia oraz możliwość integracji z używanym już w firmie urządzeniem do napełniania próżniowego marki Handtmann.

System HDS posiada uszczelnienia spełniające wymogi standardu IP69K. Dzięki temu doskonale nadaje się do użycia w miejscach, gdzie stosuje się intensywne zmywanie.

MettlerToledo1Doskonała wydajność
Popyt na tradycyjną kaszankę w dużych pętach rósł, powodując konieczność uruchomienia nowej linii produkcyjnej. W odróżnieniu od produktów pakowanych w zaciskany rękaw, pęta musiały być sprawdzane na końcu linii produkcyjnej. Aby spełnić wymogi związane z eksportem, firma musiała także kontrolować produkty mrożone.

MettlerToledo2Z uwagi na swoje właściwości są one trudnym obiektem dla wykrywaczy metali. Przyczyną jest zjawisko znane jako „wpływ produktu”. Polega ono na tym, że produkty, które przewodzą prąd, mają zmienną temperaturę lub zawierają dużo wody, mogą generować sygnały interpretowane przez detektor jako obecność zanieczyszczenia metalem. Może to skutkować odrzucaniem dobrych produktów. W wykrywaczach Profile Advantage wykorzystano najnowszą technologię wielu częstotliwości jednoczesnych i tłumienie sygnału własnego wyrobu, która pozwala przezwyciężyć te trudności.

„Jesteśmy pod wrażeniem” — mówi Richard Morris, dyrektor ds. produkcji. „Zmiany produktów przebiegają szybko, czułość wykrywania substancji zanieczyszczających jest bardzo wysoka, a cały system działa niezawodnie i jest łatwy w obsłudze”.

System wyposażony jest w urządzenie odrzucające z mechanizmem wypychaczowym, zamykany pojemnik na odrzuty, osłony tunelu z możliwością dostosowania oraz niezawodne czujniki potwierdzające. Dzięki temu firma może zachować zgodność z zasadami postępowania ustalonymi przez detalistów, których zaopatruje.

www.mt.com/md-profileadvantage-mp

 

 

Czytany 197 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6