poniedziałek, 11 grudzień 2017 10:25

12 Spotkanie Okrągłego Stołu w Brukseli

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

W dniach 30-31 sierpnia 2017 roku w Brukseli odbyła się 12 sesja „Okrągłego Stołu” organizowana przez VLAN vzw Belgian Meat Office przy udziale Flanders Investment & Trade, w której uczestniczyli dziennikarze reprezentujący różne europejskie czasopisma branży mięsnej.

Uczestnicy tego dwudniowego wydarzenia w części praktycznej pierwszego dnia zaproszeni byli do zwiedzania zakładu Meat & Moore, gdzie wzięli udział w prezentacji Geert’a Ally – założyciela firmy. Drugi dzień spotkania rozpoczął przewodniczący René Maillard – Manager Belgian Meat Office Brussels, witając wszystkich uczestników spotkania „Okrągłego Stołu”.

Uczestnicy przedstawili się prezentując czasopisma, które reprezentowali. Polskie czasopisma reprezentowało czterech przedstawicieli, dziennikarzy branży spożywczej, mięsnej m.in. „Technologie Mięsne” – dr inż. Mariusz S. Kubiak (Zastępca Dyrektora Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Poznaniu) oraz dr inż. Krzysztof Zawisza (Firma GAMA Sp. J., Koszalin), dzięki uprzejmości i zaproszeniu przez Panią Barbarę Liberę reprezentującą Belgian Meat Office Polska.12 Spotkanie Okrągłego Stołu w Brukseli 2

Na panelowym spotkaniu (dzień drugi) omówiono sytuację dotyczącą aktualnych trendów w produkcji i spożyciu mięsa na rynkach europejskich oraz zmiany jakie zachodzą w zależności od mody na konsumpcję mięsa w diecie. Omówiono także zwyczaje żywieniowe w Belgii, jak również potencjał w sferze eksportu belgijskiego przemysłu mięsnego na rynki europejskie. Prelegenci w swoich prezentacjach przedstawili ciekawe informacje dotyczące spożycia mięsa przez Belgów, z których wynika, że „Belgowie to mięsożercy…” – Kris Michiels, Marketing Adviser VLAM. Przedstawiona została rola mięsa w diecie Belgów ze względu na tradycję spożywania mięsa oraz walory smakowe, żywieniowe, jak również aspekt ekonomiczny. Poruszono tematy związane z jakością mięsa, jak i analizowania pod kątem zawartości substancji niedopuszczalnych w surowcu mięsnym oraz wrażliwości konsumentów na uśmiercanie zwierząt rzeźnych na cele przetwórcze – Filip Degreef, Free University of Brussels. Trzeci prelegent – Joris Coenen, Marketing Manager Belgian Meat Office Brussels, przedstawił temat „Belgijski przemysł mięsny”, w którym zaprezentował produkcję oraz rynki zbytu mięsa. Zwieńczeniem wszystkich wystąpień, była dyskusja, na której poruszono wiele problematycznych wątków wynikających z eskalacji problematyki w krajach reprezentowanych przez dziennikarzy. Moderator spotkania René Maillard – Manager Belgian Meat Office Brussels podsumowując obrady 12 Okrągłego Stołu, zaprosił na kolejne 13 spotkanie Okrągłego Stołu, które odbędzie się pod koniec sierpnia 2018 roku.

 

Czytany 343 razy

Prenumerata

Teraz prenumeratę roczną  dostaniesz z fantastyczną zniżką...
  • Technologia pakowania mięsa +

    Zmieniający się w ostatnich latach styl życia społeczeństwa wymusza oferowanie konsumentowi żywności „wygodnej" i to pod wieloma względami. Dotyczy to Więcej...
  • Atmosfery ochronne w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego +

    Żywność to bardzo wrażliwa substancja biologiczna, narażona na zniszczenie zarówno przez czynniki mikrobiologiczne jak i procesy chemiczne. Psucie żywności w Więcej...
  • Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków +

    Aktualne tendencje w stosowaniu dodatków o działaniu przeciwdrobnoustrojowymi przeciwutleniającym w przetwórstwie mięsa Wyroby mięsne, zwłaszcza nie poddane peklowaniu, są podatne na zmiany Więcej...
  • PRODUKCJA POD LUPĄ IT +

    Sektor mięsny wymaga od dostawców i integratorów rozwiązań IT specyficznego podejścia, wymuszanego przez niestandardowy proces produkcji - najpierw odbywa się rozbiór, Więcej...
  • Ubój zwierząt gospodarskich poza rzeźnią +

    Praktyczne wskazówki, gdy to konieczne. Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, Więcej...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6